Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Från Vännäsby

Alla andra "vännäsbyiter" kanske redan har sett den här lilla filmen från 1954 av Knut Ingerlund. Då 17 år.

Min fru hittade den via mobilen medan hon låg förkyld. Om någon inte har sett den så håll till godo. Det är mycket här som jag inte vet var det är filmat.

 

Etiketter: , ,

19 kommentarer

  1. Monica Ingerlund Hjelt

    Knut var min pappa och en mycket duktig amatörfotograf, son till handlaren Joel.
    Det finns en hel del bilder från Vännäs och Vännäs-by, b.l.a finns en film från Vännäs där man får se bilder från tågstationen och en del butiker.
    En annan film, där man får följa med på en resa från Backenvägen Umeå och in till stan, avslutas med en vy över Tegsbron, på älven har Lions och VK precis lagt ut flotten ”Uman-River”- Tegsbron var ännu inte byggd.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-01-24 17:15)
    Jag tror det. Knut är tydligen död, men har en dotter i Umeå som också fotar. Söker du på hans namn så hittar du hennes blogg. Där finns en del bilder på och av Knut.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-01-24 17:31)
    Åhå, trevligt. Jag har sett bilder på henne i afton, på dotterns blogg. Undrar om man inte ser dörren på Ingerlunds på filmsnutten.

  4. Monica Ingerlund Hjelt

    Rättelse: det ska vara Kyrkbron som ännu inte var byggd.

    Det är inte Ingerlunds affär på filmen utan Lindströms nere vid korsningen Umevägen-Stationsvägen.

  5. Zaida Ingerlund

    Kul att det visas intresse för Knuts gamla film. Fler filmer finns så nu skall vi jobba på att lägga ut fler. Och även kul att K-G tog kontakt med mig efter så många år.
    Internet och bloggande är fantastiskt. Fler och fler vågar söka upp gamla vänner och nu skall jag bli en mycket bättre bloggläsare.
    Zaida.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Monica Ingerlund Hjelt (2010-01-24 18:09)
    Väldigt roligt att hitta det här. Vi bor några hus ifrån ”Ingerlunds”, helt nära kyrkan.
    Hittar man de andra filmerna på Youtube också?

  7. Jan Nilsson

    Svar till Monica Ingerlund Hjelt (2010-01-24 19:35)
    Förstod att butiken i stora huset med ingång på hörnet var Lindströms. Men flickan i filmen ser ut som hon kommer ut från en butik, är inte det Ingerlunds? Tyckte jag kände igen Egon Ömans butiksdörr.

  8. Monica Ingerlund Hjelt

    Nej ännu finns inte dessa filmer på Youtube men filmerna är digitaliserade och finns det intresse så kan jag färdigställa dom och lägga ut.

    Butiken som flickan kommer ut ifrån är pappershandeln som drevs an Karin Lundström som låg brevid gamla biografen, mittemot nuvarande Konsum.

  9. Jan Nilsson

    Svar till Zaida Ingerlund (2010-01-24 20:18)
    Verkligen stort intresse. Sen i eftermiddags är det kring 200 personer som specifikt öppnat inlägget där jag hade med filmen. Till det kommer alla som öppnat bloggen ”generellt”.
    Kalle är en kille i min smak, jag blev glad när jag såg att han ringt dig på momangen. När ni nu hade arbetat på samma ställe och allt.

  10. Jan Nilsson

    Svar till Monica Ingerlund Hjelt (2010-01-24 20:54)
    Intresse finns! Ser fram emot att få se dem på Youtube. De borde ju vara något för hembygdsföreningen också.

    Ok, då förstår jag. Visst står det huset kvar? Kanske har kvar samma ljusa färg?

  11. Jan Nilsson

    Svar till Monica Ingerlund Hjelt (2010-01-24 22:00)
    Såg både dörren och Sven-Erik Johansson, en granne här på gatan. Rätt lik sig, trots att det var dryga femtio år sedan. *s*

  12. Jan Nilsson

    Svar till Monica Ingerlund Hjelt (2010-04-14 15:29)
    Hej igen!

    Tackar, jag tänkte på det här när jag gick förbi ”Ingerlunds” senast. Ska ha ett sammanträde nu, men ska titta så fort jag kan.

  13. Kyösti Palo

    Jag bodde i Vännäsby från 1945 till 1953. Bodde hos Alfred Johanssons hus med min familj. Min bäste vän hette Rolf ingerlund. Är han släkt med dig Knut? Jag har bott i USA California sedan 1963. Låt mig veta om du är släkt med Rolf. Tack på förhand, Kyösti Palo

    • Per Ingerlund

      Hej Kyösti !
      Rolf Ingerlund var min far men han gick ju bort redan när vi var små. I dag har vi ingen kontakt med Ingerlundare i Västerbotten längre men vi är uppe i trakten kring Umeå någon gång ibland. Anna-Stina som var vår farmor bodde i Vännäsby och här var vi ofta som barn under 70-talet.
      hälsning Per Ingerlund

  14. Per Ingerlund

    Hej Kyösti !
    Rolf Ingerlund var min far men han gick ju bort redan när vi var små. I dag har vi ingen kontakt med Ingerlundare i Västerbotten längre men vi är uppe i trakten kring Umeå någon gång ibland. Anna-Stina som var vår farmor bodde i Vännäsby och här var vi ofta som barn under 70-talet.
    hälsning Per Ingerlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.