Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Utveckling

...

Förmiddagen med "Arena för tillväxt" var mycket bra.

Det är ett samverkansprojekt för lokal och regional utveckling som drivs av en märklig blandning av intressenter. Swedbank, ICA och Sveriges kommuner och landsting.

De två representanterna tog upp saker som globaliseringen, maktförskjutningen i världen, hållbarheten, omvärldsläget, Sveriges plats i världen, sysselsättning, tillväxt och ungdomsattityder innan vi så småningom landade i regionen och i Vännäs.

När vi kom till förklaringsmodeller för lokal och regional tillväxt och utveckling blev det intressant. Kommuner med likartade grundförutsättningar kan utvecklas mycket olika. Föreläsarna pekade på några viktiga saker som drar en kommuns utveckling och tillväxt åt rätt håll:

Människors förmåga till samverkan och förnyelse – social tillit, entreprenörskap, ledarskap och lärande, samt förmåga till "samhandling" är oerhört betydelsefulla verktyg för tillväxten. 

Är detta korrekt borde Vännäs ligga bra till framöver.

Alla Vännässiffror som presenterades var inte helpositiva, men många var det. Skattekraftsutvecklingen hör till de tio bästa i landet, sysselsättningsgraden är hög, arbetslösheten låg, andelen unga är hög och behörigheten till gymnasiet ganska bra.

Grupparbetena om målbilder för Vännäs och hur vi ska nå dit var ovanligt kreativa och effektiva stunder. Jag tror att de flesta som var med upplevde det så.

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

  1. Utveckling?

    Hungriga byggnadsarbetare i Sollentuna ber om hjälp. Lönen är 27 kronor i timmen och arbetstiden är 12 timmar om dagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>