Kostbloggen

Dadel-praliner

Av , , Bli först att kommentera 2

Det är svårt att hitta ett julgodis som är kalorisnålt, och det kommer inte heller det föreslagna receptet här nedan att vara. Julen är sällan kalorisnål. Men om du åtminstone kan använda dig mer utav torkad frukt och nötter och mindre av fullfet grädde och smör när du gör julgodis så har du gjort ett bättre val genom att ha bytt ut de mättade fettsyrorna mot de enkelomättade. Och samtidigt får du dig ett tillskott av E-vitamin, magnesium och fibrer i dessa dadel-praliner.
 
Dadel-praliner
30 urkärnade dadlar
30 sötmandlar
100g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
Stoppa in en sötmandel per dadel. Bryt chokladen i en skål som tål värme och ställ in i mikron i några sekunder. Ta ut och rör om och upprepa tills chokladen är helt smält. Doppa dadlarna helt eller halvt i chokladen och låt stelna på ett bakplåtspapper.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Grova grönsaker

Av , , 1 kommentar 3

Den vanliga vardagssalladen beståendes av isberg, gurka och tomat ger oss bukfylla och en del vitaminer, men framförallt mycket vatten. Fokusera därför på mer näringstäta grönsaker, vilket även gör att du inte behöver äta samma mängd som med de med mindre näring i sig. Rotfrukter, blomkål, rädisor, paprika, vitkål, spenat, lök och broccoli bör istället fylla vårt kylskåp och frys. Och dessa grönsaker har dessutom oftast längre hållbarhet.
Här kommer ett recept på en gammal hederlig sallad som håller en hel vecka i kylskåp:
Veckosallad
1 kg morötter
½ vitkålshuvud
2 paprikor
1 purjolök
Lag:
0,75 dl olja
1 dl vinäger
½ dl socker, gärna råsocker
·         Riv vitkål och morötter på en grov rivskiva
·         Strimla paprika och purjolök
·         Blanda lagen i en kastrull
·         Koka upp
·         Häll den heta lagen över grönsakerna och täck över
·         Ställ i kylen över natten
 
Genom olika tillbehör kan salladen varieras dag för dag, t.ex:
          riven morot
          grovrivet äpple
          lingonsylt
          ättiksgurka
          ananaskross
          isbergssallad
 
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Grönkål

Av , , Bli först att kommentera 2

 

Grönkål har du förmodligen sett någon gång som dekoration, inte alls ovanligt på julbordet till exempel, men relativt få har faktiskt smakat den. Grönkålen liknar en kraftig sallad till det yttre men är köldtålig och kan stå i landet långt längre än någon annan salladssort. Efter några frostnätter mjuknar dessutom smaken något så låt det ta tid att skörda. Grönkålen är fylld med C- och E-vitamin och rikligt med kalcium, kalium och fibrer, men även en hel del järn, magnesium och folsyra. Packad med näring med andra ord!
Lyssna runt bland nära och kära om ni kan få ett färskt smakprov av någon hemmaodlare, och prova då förslagsvis att woka enligt nedan. Den har en nötig smak i sig själv som lyfts fram ännu mer vid stekning.
Grönkålen finns även som fryst råvara och då passar den bra att stuva eller blanda i en mustig gryta. Prova dig fram till din favorit!
 
Wokad grönkål:
1 finhackad lök
1 liter hackad grönkål (ta bort de grövsta ådrorna i mitten)
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk solrosfrön
Salt och vitpeppar efter smak
Börja med att steka löken mjuk i lite vatten. Lägg därefter i övriga ingredienser och smaka av. Servera tillsammans med en fisk- eller kött bit och en skiva surdegsbröd.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Foto: Eva Liedgren

 

Salt

Av , , Bli först att kommentera 3

Visste du att vi svenskar äter dubbelt så mycket salt som vi egentligen borde? Ett för högt intag kan leda till att du får högt blodtryck, vilket i sin tur kan ge negativ effekt på bland annat hjärta och njurar.
 
En stor del av saltet vi äter finns gömt i livsmedel såsom charkprodukter, bröd, ost och färdigmat. När vi väljer att äta sådan kost kan det vara klokt att välja nyckelhålsmärkta varor som även tar hänsyn till både salt, socker och kostfibrer. När det kommer till mängden salt som du själv saltar din mat med är det upp till dig, och där kan det vara klokt att både minska mängden samt att byta ut ditt vanliga bordssalt till Seltin. Seltin innehåller hälften så mycket Natrium som vanligt salt men har trots detta bibehållet samma sälta.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare

Välling

Av , , Bli först att kommentera 5

Visste du att vällingen är nästan helt och hållet svensk? Kanske är det därför så många som 90% av alla barn mellan 6 månader och två år dricker eller har druckit välling, medan det i andra länder är vanligare med gröt eller yoghurt i denna ålder.
Som kuriosa användes förr i tiden ett ko-horn istället för nappflaska när maten skulle ges. I hornets smala ände fanns en bit skinn som barnet sög på för att få i sig mjölken. Så småningom började mammorna mixa ihop egna vällingblandningar som kunde bestå utav mjöl, mjölk, socker och smör.
Idag finns vällingbladningar både som pulver och i färdigblandad tetra och med alla olika inriktningar som kan behövas; glutenfri, med och utan fibrer, åldersanpassad, med smaksättning etc. De flesta vällingsorter innehåller vassleprotein och maltodextrin, och båda dessa komponenter har setts ge bra effekt på återhämtningen efter ett träningspass. Kanske borde vi vuxna lära av barnen? 🙂
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Foto: Stefan Strömvall

Gilla sillar!

Av , , Bli först att kommentera 6

Sill är snabbmat som håller både hjärta, hjärna och leder pigga och friska tack vare dess höga innehåll av omega-3. Omega-3 är en livsnödvändig fettsyra som vi behöver få i oss via maten, då vi inte själva kan tillverka den. För att täcka sitt behov hos allätare rekommenderas fet fisk 2-3ggr/vecka, och varför inte förenkla matlagningen genom att låta en av dessa gånger vara sill?
Omega-3 finns även i krossade linfrön, linfröolja, rapsolja och valnötter.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare

Snabba skaldjurspastan

Av , , 1 kommentar 6

Helst skulle maten ha stått på bordet för redan en timme sedan. Sådana gånger är det lätt att falla för den snabba köpespizzan, men jag vill här utmana med en annan snabbmatsrätt!
Snabba skaldjurspastan
Okokt pasta för 2 personer (ca 150g)
1 förpackning Findus tomatsås med smak av Franska ostar
1 hackad lök
Ca 4-5 dl vatten
200g räkor (frysta eller i lag)
100g crabsticks
Ev. salt, peppar
Gör såhär:
Låt den okokta pastan, tomatsåsen, löken och vattnet koka ihop i ca 10 min, addera eventuellt mer vatten. Lägg ner räkorna och hackade crabsticks mot slutet och låt grytan bli lagom varm. Krydda ev efter smak.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Foto: www.lisalove.se

Glutenfri havre

Av , , Bli först att kommentera 5

Visste du att ren havre inte innehåller gluten? De vanliga havregrynen odlas, skördas, packas etc oftast i samma maskiner och i samma lokaler som vete, råg och korn och därför kan gluten finnas även i havren. Efterfrågan på ren havre som tar hänsyn till att de olika sädesslagen inte blandas ökar dock och idag kan man köpa den ifrån Semper i vanlig livsmedelsbutik. Då havre innehåller mycket näring är det bra om glutenintoleranta kan få in detta i sin kost.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Koka grönsaker eller ej?

Av , , Bli först att kommentera 4

Försvinner alla vitaminer ifrån grönsakerna om man tillagar dem?
C-vitamin och B-vitamin är båda vattenlösliga vitaminer som är känsliga för värme och syre så för deras skull kan det vara klokt att tillaga grönsakerna så kort tid som möjligt, exempelvis i en wok. Samma sak gäller om maten upphettas på nytt igen. Vid kokning urlakas dessa vitaminer till kokvattnet, varför du gärna kan använda dig av detta till soppa som förrätt eller sås till maten. Försök även att använda så lite vatten som möjligt vid kokning.
För alla vitaminer är det dock inte bara negativt med tillagning. Betakaroten, ett förstadium till A-vitamin som finns i t.ex. morötter, plockas faktiskt upp lättare efter tillagning. Även fermentering (jäsning) av grönsaker gör att framförallt B-vitaminer ökar i grönsakerna.

 

/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Matinspiration

Av , , Bli först att kommentera 4

Om höstens vardag kom tillbaka lite väl fort kan mat-temaveckor vara en väg för att få matinspirationen och -variationen att glöda. Här kommer några tips på vägen:
Italiensk vecka: färska tortelloni med pesto och ricotta, polenta med rostade grönsaker och kyckling, risotto, lasange, bruschetta och soppa med rostad vitlök.
Spansk vecka: paella, tortilla (potatisomelett), tapas (smårätter såsom vitlöksfrästa räkor, starka paprikor, calamares, serranoskinka etc), empanadas (köttfärspiroger), bröd med aioli och gazpacho.
Vegetarisk vecka: spagetti och quornfärssås, rökt tofu och potatisklyftor, grillad halloumi och bulgursallad, grönsaksgryta med sojastrimlor och kokosmjölk, vegoburgare (ex Hälsans Kök).
Fiskvecka: sill och potatis, laxburgare, pasta med tonfiskröra, ugnsbakad lax och potatis, fiskgryta, rökta räkor och nybakt bröd.
Fingermatvecka: soppa ur glas och surdegsbröd att doppa i olika röror, sushi utan pinnar, tacos, räkor och stort fruktfat, hemmagjord pizza. (http://mitt.iksu.se/blogs/user/linastromvall/2011/3/fingerfardig-mat/ )
Sopp-vecka, kall mat-vecka, thailändsk-vecka: låt tankarna flöda!
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare