Svar till Christer Lindvall(S) i VF

Skrev detta svar på en debattartikel i VF. 

 

I sin debattartikel (VF 21/1) skriver Christer Lindvall (S) att Socialdemokraterna har svaren på arbetslösheten. Och möjligtvis är det så att de har svaren, men de har varken rätt verktyg eller ingång till problematiken.

Lindvall nämner dem inte, men om vi backar bandet, så lade Socialdemokraterna en ”affärsplan” för Sverige i höstas. Planen, vars fokus låg på att höja arbetsmarknadens trösklar för ungdomar, höja skatter, sänka RUT-avdraget och öka på bidragen som efterfrågestimulerande åtgärder, tycker jag de flesta S-företrädarna skulle ha svårt att argumentera för som jobbskapande åtgärder.

Vi unga kristdemokrater motsätter oss denna affärsplan, då det framgår tydligt att det inte är rätt verktyg för jobbskapande och i synnerhet inte gynnar ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden. Jobbfrågan är utan tvekan den absolut viktigaste frågan idag, då följden av arbetslöshet inte bara får tillväxtmässiga, utan främst sociala konsekvenser för individen och samhället i stort. Åtgärderna är därmed inte att spänna åt banden hårdare runt en redan stel arbetsmarknad där höga ingångslöner och en rigid arbetsrätt skapar allt för höga trösklar och kostnader för att anställa.

Vi unga kristdemokrater vill bland annat se en mer flexibel arbetsmarknad. Lägre ingångslöner, reformerad LAS, lägre skatt för att premiera flit och en riktad sänkning av arbetsgivaravgiften för små företag är några av de jobbskapande åtgärderna vi ser.

Dessa förslag ökar företagens utrymme att anställa och ger sänkta trösklar för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Detta är ytterst nödvändigt för att ge ungdomarna ett jobb och en framtidstro!

 

Thomas Nordvall

Ordförande KDU Umeå

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.