Ett tungt besked för de anställda

Monteringen på Volvo i Umeå kommer nu alltså att flyttas till Göteborg. Beslutet innebär stora konsekvenser för 5-600 anställda som antingen mister jobbet helt, måste flytta eller på annat sätt söka sig vidare. Det är ett beslut som berör många- direkt och indirekt. Ett beslut som kan få extra stora negativa konsekvenser för enskilda familjer där båda föräldrarna jobbar på Volvo. Magnituden i beslutet ska inte underskattas- både för människorna, men också för Umeå som stad.

Dessa hundratals jobb är inte något man drar upp ur bakfickan. Omställningen för att ”kompensera” bortfallet tar tid för en stad som Umeå. Lägg därtill den lönenivå många byggt sina liv kring. Även fast man får ett nytt jobb, kan löneskillnaderna mellan jobben göra omställningen påtaglig.

Jag själv jobbade där under sommaren. Det är många mycket arbetsvilliga människor. För många unga har Volvo varit en fot in på arbetsmarknaden.

Verkligheten är tyvärr hård ibland.

Som alla företag är Volvo utsatt för stor konkurrens vilket innebär att de långsiktigt alltid måste se över sin verksamhet för att optimera dess konkurrenssituation. Det är inget man kan komma undan och tyvärr drabbar detta Umeå och dess anställda hårt nu.

Det går dock inte annat än nedslås över IF Metalls och diverse socialisters uttalanden kring beslutet. Osakliga, direkt falska och populistiska uttalanden som verkar vara skrivna i affekt. Ingen gynnas av det. De bör istället fundera över vilken politik som bör föras för att klara konkurrensnivån i den globala ekonomin. Några förslag på detta har jag hittills inte sett.

Umeå Kommun måste däremot fundera över den omvandling som sker där allt mer jobb måste komma från tjänstesektorn. Det lokala företagsklimatet har en stor betydelse för att jobb ska skapas och fler ska flytta hit. Det är en central fråga för fortsatt tillväxt.

Vi får nu hoppas att Volvo underlättar omställningen genom diverse åtgärder, för att minimera konsekvenserna av detta beslut. Det är ett mycket tungt besked och vi får hoppas att det löser sig för alla som nu står inför oron att mista sitt jobb och sin försörjning.

Ett jobb betyder så otroligt mycket.

Etiketter: , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Erik

  Större enskilda företag som Volvo Lastvagnar i Umeå har förlorat på transportstödet för 2007-2013. Umeås sänkning med 5 procent innebär för Volvo en förlust på 12-15 miljoner kronor per år. Undrar om inte detta bidrog till Umeås fall idag?

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Det kan ha varit en katalysator ja. Men då är frågan om det betytt något på längre sikt? Jag tror inte det, tyvärr.

 2. Pingback: En sorgens dag för Umeå och de Volvoanställda | Mattias Larsson (c)

 3. Carola Andersson

  Ser att Du ”nedslås över IF Metalls och diverse socialisters uttalanden kring beslutet.” vad är det vi sagt och skrivit som gör dej nedslagen ?
  Vad är det som är osakligt och direkt falskt som du antyder att något är ?
  Tror att om du läser vad IF Metall både lokalt och centralt skriver om industripolitik i Norrland så får du en bild av vilken politik vi tycker ska föras och vilken politik vi inte anser ska föras. Men så klart , så ska även denna fråga bli till ett valfläsk. Du är varmt välkommen att kontakta någon av oss för en saklig debatt, kanske du till o med kan besöka oss och dela med dej av dina erfarenheter i frågan och dina idder framöver.
  Carola Andersson
  sekr IF Metall Volvo lastvagnar
  ordf IF Metall södra Västerbotten
  anställd på volvo sedan -94

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Hej Carola! Tycker ert pressmeddelande/uttalande via hemsidan talar sitt tydliga språk. Du får läsa det igen. Sedan när demonstration hölls i Umeå var bara vissa partier inbjudna. Uppenbart var frågan viktigare att göra partipolitisk än en fråga för alla. Ingen lokalpolitiker vill att dessa 500 jobb ska flyttas från Umeå. Det vet du med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.