Esbati visar V:s människosyn!

Klass mot klass. Människa mot människa.

Vinnarna i paradgrenen att ställa grupper mot varandra torde mest troligt gå till Vänsterpartiet. De har emellertid fått vandra fritt i analysmetoden och blivit rumsrena bland gemene svensk. Tydligast kan Vänsterpartiets människosyn skönjas i ungdomsförbundets politik och kampanjarbete. Det är gamla nidbilder om företagare som målas upp som tjocka direktörer, rika som skor sig på fattiga och arbetare som är underkastade arbetsgivare.

I söndagens SVT-debatt om arbetsmarknaden aktualiserades åter denna typ av uppdelning och fördomsfulla hållning till människor och jobb.

Vänsterpartiets företrädare Ali Esbati, som uppmanade folk att ”röka ut överklassen”, sa då såhär på frågan om RUT-avdragets existens:

”Jag tycker att det är fantastiskt att vi har en integrationsminister som det första han tänker på när han tänker på invandrarkvinnor är att de ska jobba i rika människors hem. Det du säger är att vi inte bara ska acceptera att de stora klyftorna leder till att fler skaffar sig tjänstefolk, vi ska dessutom subventionera det med statliga medel.”

Esbati pratar alltså om ett avdrag som möjliggjort för exempelvis pensionären och barnfamiljen att få hjälp i hemmet.

Esbatis formulering reflekterar helt och fullt det förakt som vänsterpartiets ideologi ger uttryck för. Det är en syn på människor där några anses mer värda än andra beroende på vilket yrke de har och vilka arbetsuppgifter som utförs. Det är en sorglig syn som borde förpassats i graven med Marx.

Men jag har en uppmaning till Vänsterpartiet. Ring gärna upp de företag som startat upp och expanderat tillföljd av RUT-avdraget. Fråga tanten eller farbrorn som känner att inte orken räcker till för att städa lägenheten. Fråga gärna de som fått sitt första jobb genom reformen och som dagligen får hjälpa andra människor med för dem viktiga saker. Ring upp och fråga ifall de ser sig som tjänstefolk! Och när ni liks är på gång, ring hemtjänst-personalen i kommunen och fråga dem med.

#bestämsjälv 

– Vilket syn vill du ha på företagande och arbete?

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Bergis

  Vetskapen om att det finns områden där fler och fler håller sig med städare, barnflicka eller guvernant och får göra skatteavdrag för det, äcklar mig mer än något annat. Det må stå klämkäcka företagsnamn på städfirmornas bilar, men bakom fernissan av entreprenörskap döljer sig samma gamla ord: Klassamhälle. Fattigdom och utnyttjande av dem som har det sämre.

  Ni i högern säger ofta att det är vänstern som kränker arbetarna i RUT-branschen genom att kalla dem för pigor och tjänstefolk. Att det inte finns några skitjobb. Bara lek med ord som vanligt.
  I min värld är det värt heder och respekt att städa åt en sjuk åldring som inte klarar sig själv. I min värld är det något naturligt att städa sin egen lägenhet. I min värld är det ett skitjobb att av omständigheterna tvingas hålla rent hos en pr-konsult eller företagsledare som genom att vägra städa visar sina barn att städning är just ett skitjobb, något man betalar för att slippa undan. Och sedan drar av på skatten.

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

 2. Marianne R Johansson

  Fann en väldigt bra kommentar till ditt påstående angående Esbati och Vänsterns människosyn. Detta är också anledningen till Martin Ådahl C, andra borgarpolitikers och Städbolagens VD:ars ilska över hans uttalande!
  ”Jag har jobbat i RUT-sektorn/anbudsbranscher i flera år. Min analys är: 1. det är inte den som vill slopa RUT som nedvärderar jobbet, det är den som inte vill betala vad det kostar att få tjänsten utförd, och 2. Det blir väldigt skevt när den som utför en kroppsvådlig syssla inte har möjlighet att själv köpa tjänsten pga för låg inkomst. Det blir då dubbelt jobb – först på jobbet, sen hemma. Hur länge håller en kropp på de premisserna?”

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   1. att städtjänster m.m kräver avdrag är för att statliga kostnader gör det för dyrt i förhållande till den arbetsinsats som krävs. Därför har det blivit en svart marknad . Sedan är det främst dyrt för de med mindre ekonomiska marginaler. Höginkomsttagare kommer alltid kunna ha råd med det. Nu får fler möjlighet, vilket är bra!
   2. Så det är bättre att personen är arbetslös och/eller inte alls har möjlighet att köpa en städtjänst?

   • N-O

    Det finns statistik över vilka inkomstgrupper dom främst gynnas av RUT …..
    Inte är det låginkomsttagarna utan de som redan har god råd .

    Varför ska mina skattepengar betala pigor åt rika människor då de kunnat
    gjort större nytta inom exempelvis vården ???

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

     Ja, statistiken visar att det är främst äldre kvinnor över 75 på använder RUT. Sedan kommer de flesta av höginkomsttagare oavsett RUT ha råd. RUT gör det ju lättare för medel-och låginkomsttagare att också köpa tjänsterna. Vill du ta bort den möjligheten?

     Sedan betalar sig RUT i princip rakt av för staten, genom att fler kommer i arbete. Lägger man därtill kostnaderna för att ha gruppen arbetslösa, eller svartarbetande, så är det mest troligt en intäkt för samhället och främst för individen. Men med din syn på ”pigor” så förstår jag…

 3. Marianne R Johansson

  Det är främst höginkomsttagare som utnyttjar RUT! De kvinnor över 75 år som utnyttjar RUT är knappast vanliga folkpensionärer som får ut ca 7000/ 8000 kr i pension i månaden. En låginkomsttagare har inte råd med städhjälp, även med RUT avdrag! Så visst är det så att vi gemensamt betalar för att rika ska få billig städhjälp, eftersom de har ett ”viktigare” liv att bejaka än städningen av sitt hem!
  Detta system är absolut ingenting annat än ”herrskap och tjänstefolk”
  De jobb som RUT eventuellt har skapat kostar runt 800 000 kr/ arbete, och det är endast skattesubventionerna, beräknat av nationalekonomen Roland Spånt.De pengarna har vi kunnat använda till att skapa jobb inom andra sektorer ex vårdsektorn!

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Bollen ligger hos dig Marianne: Hur blir det enklare för ”folkpensionärer” att få städhjälp utan RUT? Ja, höginkomsttagare har kommer alltid ha ”råd” att betala för städhjälp, men de innehar också större köpkraft vilket bidrar till att fler inom branschen får jobb, vilket leder till mindre utanförskap, mer skatteintäkter och bättre välfärd och välstånd. Tyvärr verkar du vara emot det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.