Erkänn Palestina!

 

Det är klokt att centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren i dagens DN-debatt deklarerar att tiden är inne för Sverige att både erkänna Palestina som stat och att rösta ja till Palestina i FN.
  
Palestiniernas principiella rätt till egen statsbildning har redan erkänts av världssamfundet. En tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser, med landbyten och Jerusalem som huvudstad för två stater har varit utgångspunkt för fredssamtal under årtionden. Idag har omkring 125 stater erkänt Palestina. Men Israels ockupation fortsätter och därmed fortsatt annektering av palestinska områden.
 
Visst kan man som folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm argumentera emot Lundgrens förslag och peka på många olösta frågor kring Jerusalems status, gränsdragningar, flyktingproblematik och bosättningar. Men i praktiken innebär Malms linje att ingen förändring kommer till stånd. All medan tiden går.
 
Denna fördröjningstaktik har fått pågå alldeles för länge. Under tiden har byggandet av bosättningar på ockuperade områden fortsatt och därmed succesivt underminerat förutsättningar för ett rimligt liv för palestinerna och till en tvåstatslösning. De två kartorna illustrarar tydligt undermineringen.
 
Den ena (till höger) beskriver förändringar över tid.
 
Den andra (under) illustrerar hur bosättingspolitiken skapat isolerade öar, särsprängda av Muren, bosättarnas trafikleder och övervakningsgränser.
 
 
 
Ett svenskt erkännande ökar trycket på att fler EU-stater ska gå samma väg.
 
Att vänta och se innebär en fortsatt passivitet och därmed fortsatt underminering av förutsättningarna för en demokratisk utveckling i ett självständigt Palestina!

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Isak

  Berömde dig tidigare för din blogg från Hanoi i nov. där
  du tog ställning i Palestinafrågan. Kommer Centerns parti-
  styrelse att ta några ytterligare initiativ för att driva frågan?

 2. Lars Weinehall

  Svar till Isak (2012-01-15 20:33)
  Hej Isak,
  Centerstämman i september 2011 såg det som

  ”angeläget att lösa konflikterna och att bidra till att utveckla demokratiska rättstater. Vitalt är att såväl israeler som 35 palestinier får leva i sin stat med både säkra och erkända gränser. Utgångspunkten för en sådan hållbar fred måste vara 1967 års gränser med eventuella överenskomna landbyten samt Jerusalem som en huvudstad för båda länderna. En sådan tvåstatslösning ska ge både Israel och Palestina rätt att leva inom säkra och erkända gränser.

  Sverige bör ge fortsatt starkt stöd till skapandet av en palestinsk stat. Sverige uppgraderar därför statusen för den palestinska delegationen i Sverige. Om inte fredsförhandlingarna påskyndas och nu ger tydligt resultat måste Sverige vara berett att erkänna Palestina som stat. Detta utifrån den helt unika situation som gäller i detta fall och det statsbyggande arbete som såväl Sverige, EU
  som andra bidragit till under lång tid.”

  Kerstin Lundgrens DN-artikel idag ska tolkas så att Centerpartiet nu anser det vara hög tid för erkännande, eftersom fredsförhandlingarna inte leder vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.