Obama eller Romney: I morgon vet vi

 Både Obama eller Romney har struntat i klimatet under valkampanjen. I den amerikanska debatten fanns/finns gott om förnekare som närmast hånat de som varnatför klimatförändringar. Romney har sjungit med i den kören. Men så kom orkanen Sandy som en närmast ödesmättad påminnelse.

 
Plötsligt, de senaste dagarna, skriver viktiga tidningar om klimatet:
 • Tre av de 10 största översvämningarna på Manhattan sedan början av 1900-talet har inträffat under de senaste tre åren.
 • Orkaner bildas när havet är varmt. Värmen är orkanernas bränsle. Atlantens vattnen utanför Östkusten var rekordvarm i somras.
 • Klimatförändringar tillför fukt till atmosfären, vilket i sin tur gör att stormarna ger mer regn och fler översvämningar.
 • Havsnivån stiger. New York City Panel on Climate Change beräknar att kustvattnet kan komma att stiga med två meter år 2050 och fyra meter i slutet av århundradet.
 • Av de 10 varmast uppmätta USA-somrarna har sju inträffat sedan 2000.
 • Torkan under sommaren 2012 var den värsta på mer än ett halvt sekel i USA.
 
Trots att det inte finns någon annan rimlig förklaring till dess förändringar och trots att de drabbar invånarna så konkret har både de amerikanska politikernas och nyhetsmedierna tappat intresset för frågan. Antalet artiklar om klimatförändringar har minskat dramatiskt och bland presidentkandidaterna är det tyst. Trots att klimatförändringarnas konsekvenser idag är det kanske viktigaste hotet mot den nationella säkerheten, är det tyst.
 
Visst har Obama försökt. Men hämmad av ett mycket starkt republikansk motstånd har han inte motsvarat förväntningarna. Romney vill paradoxalt nog inte vänta tills han ser bevis på iranska kärnvapen innan de agerar. Men när det gäller klimatförändringar är han inte beredd att agera trots att viktiga delar av New York City läggs i ruiner!
 
Kanske blev ändå Sandy den skänk från ovan som vände opinionen till Obamas förmån i sista minuten. En hjälpande hand till den Obama som faktiskt försökt.
 
I morgon vet vi. 
Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Stefan Westermark

  Kan vara roligt att påpeka att vi inte har haft någon ”uppvärmning” dem senaste 15 åren. Sedan kan vi ta och kolla upp varför FN på ~70 talet skrev en ”lag” om att vädermanipulation inte får användas som ett vapen. vad det dock tillåter är vädermanipulation på ”lokal” nivå. Men om man manipulerar vädret på 1 sida av jorden så kommer det att hända något på andra sidan också.

  Spelar det ärligt talat någon roll om det är Obama eller Romney? Det är ju bara olika sidor av samma mynt. ingen av dem kommer att göra ett skit för att ta USA ur den ekonomiska krisen.

 2. Peggy Sjöström

  Om min önskan (och mitt val) förverkligas blir det Obama som får sitta kvar i fyra år till! Jag skickade in min ”frånvaro-valsedel” för två veckor sedan och min svenske man och jag kommer att valvaka hela natten!

 3. Lars Weinehall

  Svar till Peggy Sjöström (2012-11-06 20:34)
  Peggy,
  Jag hoppas också på Obama.
  Hoppas också att ni orkar hålla er vakna hela vakan. Jag får nöja mig med att stiga upp tidigt och då ta del av nyheterna. I annat fall blir det segt på jobbet i morrn.
  Hlsn
  Lars

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.