Per Sjölander och Vilhelmina

 Det är en ordentlig salva som Per Sjölander levererar i sin analys av det politiska livet i Vilhelmina, publicerad på VK-debatt idag, 4 augusti. Jag antar att många tröttnat att läsa om den fruktlösa osämja och politiska pajkastning som länge präglat kommunpolitiken i Vilhelmina. Därför är det välkommet med en välformulerad artikel från en person som inte tillhör något av de trätande ”lägren”.

  Professor Per Sjölander har under många varit forskningschef vid Södra Lapplands forskningsenhet i Vilhelmina. Visserligen var han en tuff elitspelare i Björklöven på 80-talet med mer än 150 elitseriematcher på meritlistan. Men den Per Sjölander jag som forskare och läkare lärt känna under senare år är en både eftertänksam och timid person. Så när han nu tar bladet från munnen finns det anleding att lyssna.

Här är två citat ur artikeln:

”…Den nuvarande politiska ledningen i Vilhelmina bär huvudansvaret för kommunens negativa utveckling. Orsakerna kan framförallt tillskrivas en oförmåga att hantera komplexa samhällsproblem, ett konserverande värdesystem och en god portion självtillräcklighet…”

”…Den politiska ledningen har rekryterat en samling ja-sägande statister för att skapa en förutsägbar majoritet för sin politik, statister vars lojalitet tillförsäkras genom ryggdunkningar och en utbredd och oifrågasatt nepotism. Följaktligen hanterar man den politiska oppositionen som vore den en motståndare i en boxningsmatch vilken man försöker oskadliggöra genom att åsamka maximal skada…”

Läs artikeln!

Etiketter: ,

En kommentar

 1. Åke Nilsson

  Märkligt att Per Sjölander nedvärderar kommunledningen och kommunen så totalt samtidigt som han sökte jobb i vintras hos kommunen. Han fick jobbet men tackade nej då han inte fick den lön han begärde. Kan detta vara en orsak till hans inlägg?
  Forskningsenheten, där Per S var chef,har dragits med ekonomiska problem under en längre tid. Den har haft en s.k. basfinansiering av stiftarna, dvs sju inlands kommuner och landstinget. Flera av kommunerna har vid flertalet tillfällen inte betalat sin medfinansiering. Detta kulminerade under 2010 då styrelsen beslutade att avveckla stiftelen. Den dåvarande styrelsen leddes av ordföranden Maria Kristoffersson.
  När jag kom in i stiftelsen 1 november 2010 hade alla förberett sig på en avveckling som slutfördes under 2011.
  Mig veterligen har Pers Sjölander aldrig deltagit vid våra interna möten där frågor och nomineringar hanteras. Ändå vet han att ” Den politiska ledningen har rekryterat en samling ja-sägande statister för att skapa en förutsägbar majoritet för sin politik” Det är en skymf mot alla som deltar i våra möten. Vi har högt i tak och alla tillåts säga sitt. Vi är många på våra möten och vi har representanter rån alla delar av kommunen, män och kvinnor, gamla och unga. Det är helt enkelt skitsnack från Per Sjölander för han vet inte vad han pratar om. Ett av omdömena han fäller över kommunledningen tycker jag passar på honom själv ” Man skulle kunna säga att kommunledningen (Per S) immuniserar sig mot all form av kritik genom att “kaklar-in-sig” i en ogenomtränglig bubbla av självtillräcklighet.
  Det är alltid så märkligt att de som inte själva deltar i det vardagliga politiska slitet vet alltid bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.