Välfärden försämras

SVT

Vår välfärd försämras. Det anser åtminstone 60 procent av svenska folket som underkänner regeringens politik. Även moderaternas väljare är missnöjda med regeringens politik på området. Det är kvittot på regeringspolitiken senaste åren.

Det finns något paradoxalt i detta. Det finns enskilda som inte ser kopplingen mellan skattenivåer och välfärdens ambitioner och förmåga. En lägre skattenivå innebär också nedskärningar inom den gemensamma välfärden. Det hänger ihop.

Högerregeringen gör ett medvetet arbete med att urholka skattemoralen och viljan att bidra till det gemensamma. När människor inte känner att de får ut något av att betala skatt, när trygghetssystemen sviker, då söker man andra, ofta privata lösningar och kräver ytterligare sänkt skatt. Utvecklingen måste vändas.

En majoritet på 58 procent av svenska folket är också emot vinster i den skattefinaniserade välfärden. Endast 23 procent ansåg att ett totalförbud av vinster var något dåligt. Är det från denna pott Socialdemokraterna och borgerligheten hoppas hämta sitt stöd i kommande val?

Det är dags för politikerna att vakna och lyssna på oss som lever i verkligheten med normala eller inga inkomster alls. Det är anmärkningsvärt att det endast är Vänsterpartiet som tar ansvar för våra gemensamma skattepengar och driver ett vinstförbud. Jag hoppas att även Socialdemokraterna kommer till skott.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik Jonsson

    Vinster i välfärden uppstår genom stordriftsfördelar och bra management genom effektiv drift. Om Kommuner och Landsting tar tillbaka de verksamheter som sålts blir det tvärtom. Inga stordriftsfördelar och svagt management genom ineffektiv drift. Och vi skattebetalare kommer i detta scenario att behöva tillskjuta mer skatter för att täcka Kommuners och Landsting oförmåga att driva effektiva verksamheter.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Om detta står du i konflikt med en stor rad ekonomer och välfärdsforskare. Jag som sett upphandlingar inifrån vet att det du just nu skriver inte stämmer, och jag kan även se det när man sammanställer kostnadsutvecklingar i privatiserad välfärd. Dessa är mycket högre än i den offentliga driften. Dessutom tenderar standarden att vara lägre inom det privata eftersom ägarna vill ha ut en vinst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.