Ett hån mot oss drabbade!

På grund av många händelser senaste tiden har jag känt mig tvingad att ta bladet från munnen. Att stilla sitta tigande medan fascismen är på frammarsch i det svenska samhället håller inte. Igår skrev jag och Fanny Eriksson ett öppet brev (Fannys blogg igår och min blogg idag) om Umeå Folkets hus beslut att upplåta möteslokaler åt Sverigedemokraterna för ett uppstartsmöte — fascismen ges en hjälpande hand av Folkets husrörelsen. I vårt öppna brev anför vi att partiet är rasistiskt och vi underbygger detta påstående genom en kort sakdiskussion baserat på en analys av partiets principprogram och invandringspolitiska program. Den mer omfattande analysen jag gjort inför min 30 hp masteruppsats (som jag fått mycket bra kritik på av universitetet) kommer jag att utveckla men jag avser göra det längre fram i tid.

Som vi skrev i vårt brev var det inte länge sedan som umeborna tydligt visade att nazismen inte är välkommen här. Det har under en längre tid gjorts försök att göra inbrott i valmanskåren i Umeå men nazisterna har aldrig lyckats. Svenskarnas parti försökte under en längre tid. De har bedrivit affischerings- och flygbladskampanjer i flera bostadsområden med tydlig arbetarklasskaraktär med hög andel invandrad befolkning. Deras försök att skapa motsättningar och rida på vågor av rasbiologiska föreställningar om människans funktion och värderingar har fullständigt misslyckats. Svenska motståndsrörelsen har inte heller lyckats etablera sig här. Umeborna och vänsterrörelser i Umeå har gjort detta omöjligt.

På grund av att att nazistiska partier haft svårt att etablera sig söker sig dessa till Sverigedemokraterna och genom det partiet försöker de skapa en miljö för den vita nationalismen/vitmakt och tankar på vit överhöghet. Den högerextrema närvaron har också fått konsekvenser för många, däribland mig, andra vänsterpartister och socialdemokrater. Även socialister inom andra rörelser har drabbats illa. Vissa har skrämts till tystnad, andra har flyttat. Vissa står pall och andra kommer tillbaka (som jag gör nu). Sedan får vi inte glömma den stora gruppen invandrade som får sin identitet och historia konstant ifrågasatt, hånad och bespottad.

Mot bakgrund av de senaste händelserna är Folkets hus beslut, att släppa in högerextremismen i arbetarrörelsens lokaler, betänkligt och ett direkt hån mot oss alla som drabbats och drabbas av eller som sagt ifrån mot högerextremismen. Folkets hus beslut är ett legitimerande av det som jag drabbats av och det som så många andra drabbas av. Folkets hus legitimerar hat och intolerans mot invandrade, sexuella minoriteter, kvinnor med mera.

Vi som reagerat tror på jämlikhet mellan människor och friheten att förverkliga sig själv och sina drömmar. Vi menar att varje människas värde är okränkbart och att vi har lika rätt. Vad tror Umeå Folkets hus på? Uppenbarligen något annat som står i konflikt med dessa grundläggande värden som vi inom arbetarrörelsen delar. Jag har fått veta att det som primärt styr Folkets hus är deras Affärsplan, som till och med ställs över etiska riktlinjer och egna stadgar. Det är svagt av Håkan Bäckström (VD) på Folkets hus att försvara en utförsäljning av människovärdet!

Umeå Folkets hus, skämmes!

 

 

Ifall du önska nå ansvarig på Folkets hus är det Håkan Bäckström du ska vända dig till:

[email protected]
090 15 62 10
070 311 94 98

Även vårt blivande kommunalråd Hans Lindberg (s) har tydligen godkänt detta möte, som jag förstått informationen rätt.

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Fanny Eriksson

  Jag försöker utreda vart beslutet har tagits just nu, för att kunna veta vart ansvaret ska läggas. Enligt VK är det taget av styrelsen, säger VDn, men jag vet redan en ur styrelsen som säger sig inte ha en aning om det. Kommer uppdatera om det sen!

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jättebra Fanny! Om inte annat så har vi kanske lyckats få upp frågan på dagordningen och därmed blir det svårare framöver att göra om samma blunder.

 2. Martin Söderberg

  Hej Daniel,

  Frågade Fanny i hennes inlägg om källa till den vetenskapliga rapporten som konstaterat att SD är ett rasistiskt partim, blev hänvisade till denna sida. Kan du länka mig detta?

  Du får gärna länka till FHs stadgar också. Som det är nu måste jag som läsare söka stöd för era argument, vilket blir lite omvänt.

  Tack på förhand.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Martin,

   Det finns många vetenskapliga publikationer på detta eller som tangerar detta sedan flera år tillbaka och senast för någon vecka sedan kom en ny och det är den som refereras till. Den går tyvärr inte att läsa för personer utan tillgång till universitetsdatabasen Diva (om den ännu laddats upp dit). Jag har tänkt behandla dessa saker om någon vecka. Om du kan vänta så skall jag bistå dig.

   Den tidigare forskningen har fokuserat mycket kring Sverigedemokraternas etno-nationalistiska, etno-pluralistiska och högerpopulistiska politik. Etno-nationalismen och etno-pluralismen förutsätter som sådan en förståelse av raser och raslig åtskillnad. Om detta finns internationell forskning och svensk forskning. I Sverige är Jens Rydgren framstående. Internationellt har en som heter Cas Mudde gjort en sammanställning över radikala högerpopulistiska partier. Med hjälp Rydgrens och Muddes forskning borde du kunna hitta många intressanta källor att läsa i väntan. 🙂

   Vänligen,
   Daniel

 3. leif johansson

  Som du vet stipulerar grundlagen,, ALL OFFICIELL MAKT UTGÅR FRÅN FOLKET,,
  OCH RIKSDAGEN ÄR DERAS FRÄMSTA FÖRETRÄDARE,,,

  något undantag göres ej för Sverigedemokraterna,, naturligtvis är det rätt att hyra ut,,
  till ett demokratiskt valt parti,,något annat vore diskriminering. MVH Leif

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Folkets hus är inget du kan kräva att få tillträde till, lika lite som du kan kräva att hålla möten på din lokala sparbank. Det gäller oavsett hur demokratiskt vald du är. Sedan att SD är demokratiskt vald ifrågasätter varken jag eller Fanny. Däremot anser jag att SD inte är ett demokratiskt parti, men även odemokratiska partier kan bli demokratiskt valda.

 4. PP

  Jag skulle respektera att diskutera med dig om det inte vore för att du tar bort kommentarer. Antingen här eller via Facebook.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Du är välkommen att diskutera. Jag publicerar alla sakliga och seriösa inlägg. Jag skrev tidigare kring just frågan om publicering, att jag underlåter att publicera inlägg som är osakliga och oseriösa, som innehåller personangrepp eller kränkningar. Däremot ska man komma ihåg att min blogg är min sida för publicering av mina tankar och inte primärt ett diskussionsforum likt Flashback. Det är alltså ingen demokratisk rätt att få diskutera på min sida och jag är inte odemokratisk för att jag säger Nej tack till vissa diskussioner (vilket vissa hävdat, i synnerhet näthatare).

   Vad gäller min Facebook kör jag efter samma princip, däremot är jag strängare där då min Facebook är mer privat än vad min blogg är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.