Riedl (m) om fascismen

Demonstration mot SD

Utanför geriatriken på NUS hade vi några antirasister samlats för att visa vad vi anser om att det rasistiska partiet Sverigedemokraterna försöker etablera sig i Umeå.

Tiden gick fort. Allt för fort. Björn kom i torsdags och idag åkte han hem. Nu dröjer det 13 dagar tills jag få träffa honom igen och det känns tungt inombords. Den sista dagen innehöll aktiviteter jag inte alls räknat med. Jag och Björn hamnade på Norrlands universitetssjukhus för att delta i en demonstration för människovärde, jämlikhet och kärlek. Tillsammans med läkare, sjuksköterskor och andra protesterade vi mot Jimmie Åkessons närvaro på vårt sjukhus.

På grund av att Björn skulle börja jobba senare idag och har över 5 timmar hem kunde vi tyvärr inte stanna tills dessa att rasistledaren Åkesson kom ut igen från geriatriken. Även om vi hade stannat skulle det inte givit så mycket. För det finns nog inget mer sverigedemokrater skyr än människor som svurit eder att skydda och upprätthålla liv, varför Åkesson enligt ryktet flydde ut bakvägen.

Anmärkningsvärt är att tydligen ska antirasistiska affischer blivit nedrivna inför besöket och Säpo och polisen ska även ha hotat vårdpersonal med att deras jobb är i fara om de inte avlägsna sig eller skärper sig. Om detta stämmer vet jag inte, men jag ser inget bra skäl att misstro dessa uppgifter jag fick berättad för mig öga mot öga av en av de drabbade.

Snart är det dags för nästa bevis på Umeås motstånd mot människofientliga idéer. På Söndag anordnas en manifestation mot nazism nere på Rådhustorget. Just nu är vi 250 stycken som tänker visa vårt motstånd mot högervåldet. Nazister är inte välkomna här i Umeå!

***

Angående Edward Riedls blogginlägg:
Nazister attackerade barn och gamla i Kärrtorp före jul. De nästan mördade ungdomar och unga vuxna i Malmö nu under helgen som gick. Exemplen på det högerextrema våldet är många och samtidigt som detta händer går den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl, med anledning av tjejjourernas 8:e marsfirande i Umeå, ut med blogginlägget ”Kommunister och nazister är samma skrot och korn”. Jag vet inte vilken sten denna högerman krupit fram underifrån, men det är någonstans där tiden stått still och solen inte kastat sitt ljus eller sin värme på länge. Det inlägg Riedl gjort gör mig tveksam till om Riedl på allvar tar det högervåld som drar fram över Sverige. Det är farligt att förlöjliga sina motståndare på det viset han gör.

Samma sorts demonstration som blev överfallen av nazister i Malmö under helgen som gick, och förra året av homofober, som handlar om kvinnors rättigheter och mänskliga värde, är det som Riedl tydligen likställer med den våg av nazistiskt våld som krävt 13 liv på 10 år och hundratals attentat varje år. Det är kränkande. Var det kanske därför som moderaterna och de andra högerpartierna valde att inte delta i Tjejjourernas 8:e marsfirande här i Umeå?

Det vi däremot retroaktivt kan konstatera är att högerns herrar i Umeå lockades av ett partitaktiserande i bloggosfären. Inte en enda av dem nämnde den internationella kvinnodagen.

Var var ni borgare under 8:e mars?

Är verkligen frågan om jämställdheten mellan kvinnor och män så pass långt ner på er dagordning?

Det kan vara så att kampen för kvinnors rättigheter och mänskliga värde är alldeles för radikalt och progressivt för Riedl, något att likställa med mord och attentat. Jag hoppas dock att jag förstått dig fel och att du kommer på demonstrationen mot nazism nu på söndag. Visa oss alla var du står i dessa frågor om människovärdet. Det är alltså söndag den 16 mars klockan 14.00. Välkommen! För illa formulerade, illa tajmade och raljanta blogginlägg som likställer tjejjourens 8:e marsfirande och nazistiskt våld ger ingen stjärna i kanten.

 

 

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Mange

  Tja Danne..
  Du jag kan bara förundras över M i Umeå.. deras sett att se på saker och ting gör mig totalt gåtfull, jag med många fler undrar dagligen när man läser deras blogg om dom ens lever i samma tidsålder som vi.
  Det ända man kan säga är att det ända M helst bloggar om är allt det Reinfeldt säger.. det är lite så inom M att ju mer du ”smörar” ju större chans har du att komma upp i gräddfilen.

  Men sen till en annan sak jag har funderat på.. VARFÖR är det bara du som bloggar åt V ??? vart är Tamara och hennes VK-blogg ??
  Efter alla ”skit” som har skrivits om henne så kanske det skulle vara BRA om hon dagligen visade sig på bloggen och klargjorde vad hon tycker om saker och ting som händer i Umeå/Västerbotten.

  Är det så att V vill ha mer röster till nästa val här i kommunen så måste dom ledande personerna visa sig mer, så att folk får lära känna dom.
  Om inte så är det kanske bäst att låta Tamara stiga ner från sin ledarposition och låta någon mer offentlig person ta över.
  För vad behöver ett parti ?? dom behöver visa sig utåt och det gör inte V och då blir det svårt att ragga fler röster.
  Jag vet att du är en skarp kille och förstår vad jag menar med det jag skriver. Ta upp detta inom partiet.. så kanske jag börjar rösta på er igen.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Mange,

   I de flesta organisationer är det lättare att ta sig fram om man är ”bekväm”. Det vill säga ha inte mycket egna idéer och var duktig att verkställa andras beslut. Jag minns valrörelsen 2002 som en synnerligen märklig en. Jag fick ta del av lite interna dokument och blev från den punkten övertygad om att MUF i gärningen är en stalinistisk organisation (lite slarvigt uttryckt). Den tidens unghöger är idag ledarna inom moderaterna. Jag kan tänka mig att det avspeglas i det du säger om ”smöra” och rapa upp det statsministern säger, typ.

   Haha, ja du. Det är något jag också funderat på! 😛
   Men skämt och sido så finns det några Vänsterpartister här. Andreas Jansson och Jessica Åhlin (har nyss börjat). Jag har lyft frågan med Tamara och hon sa vid tiden att hon vet om att hon borde men att det inte funnits tid. Jag förstår henne. Hon arbetar väldigt mycket, är mamma och hela köret. Jag har även pratat med Mattias Sehlstedt om att han borde börja blogga om bostadspolitik och liknande, och han var på G men även där tog tiden stopp. Det krävs ju också att man har ett intresse av att blogga. Det har jag.

   Jag har under många år arbetat nära flera vänsterpartister och vi gör lite olika saker för att bilda opinion. Jag skulle vilja säga att vi syns utåt och vi gör det bra också. Vi är ofta med i tidningarna, vi anordnar föreläsningar, är med på manifestationer, står och håller bokbord i bostadsområden, driver kampanjer och springer och lämnar information i brevlådor. Men jag håller med dig om att det skulle vara bra om fler vänsterpartister bloggade. Min förhoppning är att jag kan motivera fler att börja göra det nu under våren. Det behövs fler vänstermänniskor på VK-bloggen.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

 2. Pingback: NUS-personal: ”Säpo registrerade oss” | Daniel Nyström

 3. Pingback: NUS-personal: ”Säpo registrerade oss” | Utveckling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.