Osund relation mellan S och tjänstemännen

Hans Lindberg postade ett inlägg på sin blogg sent igår kväll om att denna utförsäljning har utretts och planerats sedan februari. Idag skriver folkbladet om detta och att inte ens Miljöpartiet som Socialdemokraterna ”samarbetar” med har fått veta något. Istället har det kuckelimuckat mellan sossarna och tjänstemän i all hemlighet. En sådan här stor affär har alltså Socialdemokraterna tillsammans med tjänstemän mörkat för hela politiken under snart ett halvår och bara timmarna innan beslut ska fattas så kallas till ett överraskningsmöte, ungefär som SSU i sina evinnerliga höger-vänster-konflikter med fusk och mygel.

Socialdemokraterna har behandlat kommunen som en förlängning av det egna partiet och tjänstemän inom kommunen låter detta ske med deras goda minne. Det finns en kraftigt osund relation mellan sossarna och tjänstemän i denna kommun som innebär auktoritära och odemokratiska styrelseformer. Ända sedan de ”nya sossarna” äntrade scenen i Umeå har konflikterna runt beslut och otydligt ledarskap avlöst varandra, och nu avslöjas ett extremt hemlighetsmakeri designat för att förhindra opinion mot utförsäljningsplanerna ur AB Bostadens bestånd, förmodligen den historiskt största affären Umeå kommun genomfört. Lindberg kan dilla om affärsuppgörelser som måste vara hemliga och pladdra om välfärdssatsningar, men det är rökridåer närda på lögner och halvsanningar.

Inriktning och vilja i politiska beslut som ”vi vill sälja ut 10 procent av bostaden och utreder detta” kan vara offentliga utan att man avslöjar detaljer som är affärshemligheter (köpare, pris med mera). Här har Lindberg och tjänstemännen tillsammans valt att fullständigt knipa käft i alla delar. Att inte ens bolagsstyrelsernas ledamöter fått ta del av någon som helst information är ändå det mest graverande i denna fråga! Att frågan dessutom förläggs till sommaren strax före ledigheter och semestrar är ett helt uppenbart strategiskt upplagt val för att få igenom beslutet så smärtfritt som möjligt.

Hade den här frågan fått ha en normal demokratisk gång skulle förslaget blivit stoppat redan i bostadsbolagets styrelse. Det visste Lindberg redan i februari.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Samuel

  Riktigt förjävligt det här, spenderade för två månader sen mina tre år i kö för en studentlägenhet på carlshem som jag får tillgång till 1a juli, man är ju riktigt orolig för vad som kommer hända nu. Det finns inte en chans man hade tagit den ifall man visste att de någon månad senare skulle bli utsålda.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Samuel,

   Av allt att döma är köparen och därmed din framtida hyresvärd en kontroversiell sådan. Det verkar blåsa kring dem angående bluffakturor, hot mot hyresgäster med mera. Så jag förstår din oro!

   Vänligen,
   Daniel Nyström

 2. Micke

  Makt korrumperar och det är precis vad som har hänt med Socialdemokraterna i Umeå.

  Man gör sitt bästa för att undvika den demokratiska processen tillsammans med Moderaterna, Centern, Liberalerna och KD.

  Riktigt smutsigt.

  Viktigt att Umeborna kommer ihåg och påminns om hur odemokratiska dessa partier är vid nästa kommunval.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Micke,

   Du har rätt. Det gäller att påminna Umeås väljare om detta och hur demokratiskt undermåligt, eller vidrigt om så vill, Hans Lindberg och hans gäng agerat sedan 2014.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

 3. Micke

  Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centern och KD påstår att det inte blir någon skillnad för hyresgästerna – en lögn.

  Hyresgästföreningen har stora problem med eventuella nya ägarna fastighetsbolaget Heimstaden.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hyresgastforeningen-heimstaden-skickar-bluffakturor

  Citat – ” Lurendrejeri. Bluffakturor. Hyresgästföreningen går till hårt angrepp mot hyresvärden Heimstaden som skickat ut fakturor med höjd hyra – trots att förhandlingarna strandat.
  – De spelar på de boendes rädsla över att förlora sin bostad, säger Johan Pelling på Hyresgästföreningen.
  Efter att förhandlingarna bröt samman förra veckan mellan Heimstaden och Hyresgästföreningen bestämde sig hyresvärden för att på egen hand höja hyran och skicka ut avier med den nya hyran till de boende i Flogsta. Nu går Hyresgästföreningen Aros-Gävles regionchef Johan Pelling till hårt angrepp mot Heimstaden, som han menar har skickat ut bluffakturor.

  – De har valt att kringgå modellen med förhandlade hyror, vilket är en del av konsumentskyddet. Det stora problemet är den ton man väljer att ha, säger regionchefen som fått information om att flera hyresgäster redan betalat fakturan med det höjda hyresbeloppet.

  Läs mer: Så säger hyresgästerna själva

  ”Inte vågar göra något annat”
  – När det kommer en faktura är det vanligt att personer känner sig tvingade att betala eftersom man tror att man annars kan bli utsatt för repressalier. Rädsla över att förlora sin bostad är en stor osäkerhetsfaktor som gör att man betalar för att man inte vågar annat, säger Johan Pelling.

  Samtidigt menar regionchefen att de personer som har betalat inte har bundit sig till den höjda hyran framöver.

  – Om man betalar enstaka hyror är inte det tillräckligt för att man ska bli bunden.

  I den facebookgrupp som de boende i Flogsta höghus har uttrycker många sitt missnöje över den nya hyran, och flera har gjort klart att de inte tänker betala. Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om fanns det redan innan förhandlingarna strandade ett stort missnöje med Heimstaden bland studenterna.

  Heimstaden: Vi måste höja hyran
  Pontus Rode är senior investment manager på Heimstaden och den som skött hyresförhandlingen för bostadsbolagets räkning. Han håller inte med om att de har skött situationen på ett dåligt sätt.

  – Vi måste höja hyrorna för att klara våra kostnader. Det vi har gjort är satt upp lappar i trapphusen och bifogat samma information till de hyresavier som gått ut.

  Heimstaden har fått kritik för att den informationen som getts i samband med hyreshöjningen kan upplevas som hotfull, eftersom de skriver att den som inte betalar kommer att tas till hyresnämnden.

  Vad tänker du kring den kritiken?

  – Om jag var hyresgäst då skulle jag vilja veta att vi kommer ta saken till hyresnämnden, jag skulle inte vilja att det kom som en överraskning sen.

  ”Ingen lysande affär”
  Hyresgästföreningen menar att ert yrkande på hyreshöjning är alldeles för högt, vad säger du om det?

  – Vi har räknat på våra ökade kostnader och vi har inte hört några argument från Hyresgästföreningen som säger att de beräkningarna inte stämmer.

  Men de menar att Heimstaden går med vinst?

  – Det är bolaget nationellt, och det är inte relevant. Vi måste se till den delen av Heimstaden som äger fastigheterna i Flogsta. Och där kan jag säga att det inte är någon lysande affär. ” – slut citat.

  Denna eventuella nya ägare till de eventuellt sålda Bostaden lägenheterna verkar vara rena mardrömmen.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Micke,

   Tack för att du delar med dig av denna text. Det finns många liknande som snurrar där ute om detta bostadsbolag.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.