Kan Socialdemokrater bränna häxor?

Frågan och svaret måste ses över tid. Men svaret är med bestämdhet ja. Låt mig förklara.

Frågan om dina värderingar förändras över tid ställdes på Medlefors folkhögskola i Skellefteå för några år sedan. Alla i rummet var socialdemokrater. Riksdagsman Lars Lilja ställde frågan och var den som fördelade ordet i lokalen. Det var tyst ett tag sedan sa en äldre dam: -’Jag kommer då alltid att ha kvar mina värderingar’. Fler instämde och det blev åter tyst i lokalen. Var frågan redan färdigdiskuterad tänkte jag. Vad tråkigt. Får komma med ett inlägg i diskussionen.

Tror t.o.m att socialdemokrater kan bränna häxor sa jag för att få lite uppmärksamhet. Behövde inte begära ordet för att fortsätta mitt resonemang. Föreställ er att det existerat ett parti på 1600-talet som kallade sig Arbetareparti och som ville repressenterade folket. Det partiet hade nog kunnat skriva in häxbränning i partiprogrammet. Dels för att det var legitimt med samhällets värderingar hos väljarkåren och dels för att de skulle få tillräckligt många röster för att kunna förändra samhället i andra frågor.

Partier och befolkningens värderingar förändras över tid. Ett exempel. Lagstiftningen om kvinnors rätt att rösta. Den lagen kom till 1921. I riksdagen år 1821 hade det varit en omöjlighet. År 2021 är det nog situationen som idag, medan år 2121 kan situationen vara densamma igen.

Demokratin är sårbar och stark på samma gång. Den bygger på befolkningens värderingar och engagemang i samhällsfrågor men framförallt vid röstdeltagande i val till kommun, landsting och riksdag. Det är när Du inte bildar dig en uppfattning och går och röstar, som någon annans röst på tex Sverigedemokraterna blir så mycket mer värd, eftersom den rösten förhoppningsvis inte är proportionell mot hela befolkningens vilja. 20% av den röstberättigade delen av befolkningen avstår nämligen från att rösta.

Vilket parti vill vara förra århundradets största och nuvarande århundradets minsta? Grund-ideologierna är nog densamma över tid. Men den praktiska politiken och dess innehåll förändras. För att tillfredställa väljarna. För att partier som inte förändras över tid dör ut eller blir tillräckligt små med begränsad möjlighet att påverka. Om jag har rätt? Moderaterna idag pratar om välfärd. Socialdemokraterna talar idag om tillväxt och om företagande. Vi behöver bara gå tillbaks till valet 2002 för att det skulle vara det omvända. Det handlar om överlevande och inflytande. Inflytande att påverka. En långsiktig strategi för överlevnad och inflytande. Att när situationen kräver det, anpassa sig. Evolution – anpassning. Överlevnad.

Vilket parti i riksdagen är närmast att bränna häxor på bål idag. Nu måste jag vara försiktig. Socialdemokraterna? Knappast. Vi är emot dödsstraff. Kvinnosynen är god. Varannan damernas på de flesta listor. Socialdemokratin har de sista hundra åren verkat för ett jämställt samhälle. Skulle kunna skriva ett parti men då blir det nog blåsigt kring mina öron. Avstår så gärna från den stormen. Om du frågar mig om socialdemokratin för hundra år sedan var lika jämställd som idag? Nej, det dåtida samhället var inte redo för dagens värderingar.

Visst förändras partiers och människors värderingar över tid så den sista häxan är nog inte bränd.

Dan

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.