Mänskligheten och Socialdemokratin

Vi är alla resultat av den samlade mänskligheten och dess kunskap över tid. Vad betyder den meningen egentligen? Allt. Den betyder precis allt. Är lite filosofisk just nu. Vi är alla resultat av den samlade mänskligheten och dess kunskap över tid. Lyssna in den meningen. En vacker mening.

Människan vars hand för första gången gjorde upp eld förmedlade den kunskapen till sina medmänniskor av någon anledning. Vi vet att den kunskapen förmedlades eftersom jag och du vet hur man gör upp eld. Hela mänskligheten vet hur man gör upp eld. Med tändstickor är mitt sätt. Ditt sätt kan vara något annat. Varför förmedlades den kunskapen till andra människor? Därför att kunskapen inte var värt något utan sällskap vid brasan. Vilka vill sitta själv vid elden? Inte många. Inte så värst länge i alla fall. Men vid fler människor vid brasan uppstår intressekonflikten om vem som ska ha mest värme. Historiskt sett slutade det alltid med att den starkaste mannen stod närmast elden, de lite svagare männen snett bakom. Äldre, kvinnor och barn lite mer frusna i bakgrunden. Den här kampen om värme och en rättvis fördelning av allt vi människor producerar pågår än idag. Kommer nog aldrig att sluta. Men det finns hopp. Vi fryser eller svettas ganska rättvist i Sverige idag ur ett historiskt perspektiv. Men det är inte något självklart. Allt förändras över tid.

Människan är ett flockdjur och fungerar bäst i grupp. Kollektivet. Människans största kunskap. Att tillsammans kan vi ha det bättre om vi hjälps åt än var och en för sig själv. All kunskap vi människor känner till idag tillhör mänskligheten. Ändå försöker några att få det så mycket bättre än andra trots att kunskapen är gemensam. Vadå kanske någon säger, det är mitt företag och min produkt byggd på min kunskap. Sant, så fungerar samhället som vi känner det men kunskapen är oftast någon annans. Du precis som jag lånar hela tiden andras kunskap. Mänsklighetens kunskap. Nämn en kunskap av värde för mänskligheten som just Du kommit på? Du kommer säkert inte fram till mycket, om något, men vi utgör alla små kunskaper som tillsammans repressenterar den samlade mänskliga kunskapen. Utan dig är den kunskapen fattigare. Du behövs. Alla behövs för ett bättre kollektivare samhälle som utjämnar skillnader i livsvillkor. Ett samhälle som fördelar människors gemensamma resultat. Från var och en efter förmåga till var och en efter behov. Ett samhälle byggt av alla för alla. Inte bara ett samhälle som är till för några.

Valet 2010. Socialdemokraterna.

En kommentar

  1. Annica Zetterberg

    socialdemokraterna partiet som skapar beroende till sin politik genom att sätta så mångs som möjligt i program och ger de egna medlemmarna företräde på poster Göran Persson det yttersta beviset på denna politik men detta kommer ta många generationer om ens någonsin att arbeta bort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.