Majoritetsmöte (s) + (c) 24/8 kl.18.00

Att renovera simhallen för drygt 20 miljoner kr med lånade pengar i en kommunal ekonomi där det fattas 9 miljoner i år är inte bra enligt min bedömning. Att i den beslutade men inte genomförda renoveringen som ger en årlig dryga dubbel kapitalkostnad som tjänstemannautredningen visat från 800.000 kr/år till 2.000.000 kr/år gör att beslutet bör omvärderas. I klartext blir det ytterligare 1.000.000 kr/år att omfördela till simhallen från annan kommunal verksamhet om renoveringen genomförs.

Att bygga en ny simhall för ännu mer pengar är direkt oansvarigt. Märkligt att de prestigelösa lokalmoderaterna står fast vid det beslutet med det ekonomiska nuläge kommunen befinner sig i.

Personligen kommer jag att lyfta simhallsfrågan som en övrig punkt på majoritetsmötet nu på söndag. Det är för att förtydliga inte rimligt att majoriteten kan komma med ett ställningstagande på sittande möte. Däremot kommer de att lyssna på mitt perspektiv. Ställa frågor. Tillföra eventuella andra fakta i ämnet och överväga om mitt förslag eller ett gemensamt är värt att gå vidare med. De brukar lyssna på bra förslag och möjligen så har jag ett sådant. Ett förslag som i sig är en satsning på att överhuvudtaget ha en simhall och begränsa ett planerat lån på dryga 20 miljoner kr till ett minimum när kommunens ekonomi är 9 miljoner kr minus innevarande år.

Just nu driver jag frågan om att minimera renoveringen av gamla simhallen för att maximera den kommunala ekonomin till kärnverksamhet som omsorg och skola. Vad jag gör efter valet 2010 återstår att se.

Känner ingen prestige i var bra politiska förslag kommer ifrån. Om lokalmoderater har bra förslag lyssnar jag. Känner bara inte igen mig att bra förslag kommer därifrån. Möjligen förslag i efterhand och försent. Efterklokheten är den mest exakta vetenskap som finns. Tyvärr finns inte det vetenskapliga Nobelpriset att utdela till er.

Nu har jag en direkt fråga till Mikael Sundling (m) som enligt sig själv har så bra förslag hela tiden. Om du fick vara i mina kläder, skulle du nu på söndag föreslå majoriteten att bygga ny simhall med lån enligt moderaternas ’kloka’ förslag eller enligt mitt förslag föreslå att stoppa renoveringen så långt det är möjligt med en fortsatt fungerande simhall som resultat? Svaret intresserar nog fler än mig.

7 kommentarer

  1. En riktig sosse

    Håller med Dan. Man får nog invänta en stor renovering tills att ekonomin ser bättre ut.

    Läste Sunkens blogg om att han tycker ett nybygge är så mycket bättre, samt att det handlar om kommunens överlevnad.

    Det låter så drastiskt när man tror att kommunen kommer gå under om vi inte har någon ny simhall.

    Jag skulle vilja påstå det finns viktigare satsningar att prioritera. Satsningar som gör att fler kommer att vilja stanna kvar eller flytta hit.

    Vindeln har två stora industrier (i förhållande till befolkningen). Det är detta som är och kommer att vara vår ”guldgruva”.

    Förutsättningen för att bo i Vindeln är arbete.

    Därför måste kommunen göra sitt yttersta för att företagen ska må bra och stanna kvar i Vindeln. Kommunen måste oxå göra sitt yttersta för att folket har någonstans att bo, om de ska arbetea här.

    Kombinationen av arbete och boende ska göra att fler kommer att flytta hit, och på så vis ökar skatteintäkterna.

    Därför är det helt rätt resonerat av Dan att ev. skjuta upp en renovering.

    Det är nog betydligt smartare att använda dessa penga för de ändamål jag beskrev ovan.

  2. Mikael Sundling

    Som jag nämnde i min blogg så ställer vi oss bakom dit förslag att stoppa renoveringen direkt. Men vi vill ha en ny utredning för att se vad vårt förslag på ny simhall skulle kunna kosta! Kan bli billigare kan bli dyrare det får utredningen utvisa. Sen dit påstående att det endast är jag som har bra förslag visar tydligt att du är på gränsen till ett sammanbrott! Har aldrig sagt att just mina förslag skulle vara bäst! Det jag däremot försöker få fram är att ni med automatik ignorerar våra förslag oavsett om dom är bra eller dåliga. Sen att du Dan kan lyssna är ju ett gott tecken på att ni yngre i Majoriteten har en viss form av lyhördhet och nytänkande.
    Sen måste jag ytterligare en gång påminna om att vi måste satsa och effektivisera oss ur denna mycket uppenbara kris Vindelns Kommun befinner sig i. Jag och många med mig hoppas verkligen att vi kommer ur den på ett eller annat sätt, antingen som Vindelns kommun eller efter en hopslagning med Umeå. Vi får hoppas att den utredningen ej förhalas allt för länge.

  3. Undrande Vindelbor

    Dan; du ses av många Vindelbor som en frisk fläkt i politiken, prestigelös, ärlig och framförallt tydlig.Du har integritet och har, i alla fall inte ännu, låtit partipiskan ta alltför hårt på din rygg.Vi önskar därför att du klargör för oss turerna kring kommunchefens avskedande i maj, orsakerna bakom, hanteringen av det hela med anledning av de kostnader det förde med sig. Så ge oss nu klara besked och visa att vi har rätt när vi hos dig ser framtidens politiker i Vindeln!

  4. Lasse

    Men sossarna med Dan i spetsen vill ju att alla äldre ska bo hemma så länge som möjligt i stället för att komma in på ett boende. Hur ska vi då få folk att flytta in ? Det finns ju inge lediga hus. Och ingen vill bygga !

  5. kommunalarbetare

    Men stackars liten det enda Dan har är SATTEHÖJNING och det kan ju knappast vara någon lösning en kommunal skattehöjning drabbar ju de lågavlönade mest

  6. Kennet

    Du kommunalarbetare borde gå nog klura på din matematiska kompetens.

    Hur kan en procentuell skattehöjning drabba de låg avlönade mest???

    Vad jag vet så borde en procentuell förändring ske i proportion till inkomst.

    Så, gå tillbaka till skolbänken och läs på procentkapitlet.

  7. Stilla undran

    Har en liten stilla undran. När man tittarpå KF:s protokoll från den 11 februari så står det att man avsätter 3 miljoner till renoveringen och att dessa medel i första hand ska användas itll energieffektivisering och att man ska projektera de återstående arbetena. Inga beslut har tagits om helrenovering, inga pengar är reserverade i budget 2009 eller 2010 för någon renovering. Vad är det ni bråkar om pojkar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.