Lite inklämd politik mellan Cambridgepåsar och hungerskänslor

Majoriteten i Vindeln bedriver en långsiktig politik genom tillväxt, omsorg, skola och vård av de gamla. Detta i en krympande ekonomi. Ingen lätt uppgift att kombinera behov och resurser då resurserna minskar i större takt än behovet. Just nu satsar majoriteten nästan 10 Mkr mer än budgeterat innevarande år på dessa ovan nämnda verksamheter. Den största delen av den satsningen och överskridandet är i Socialnämndens verksamhet. Att överskrida kommunens totala budget år från år är ingen långsiktig lösning. Över tid kan majoriteten inte satsa mer pengar än vad som finns.

Det intressanta är de närmsta åren 2009 och 2010 enligt min uppfattning. Översyn av kommunens verksamhetsområden pågår. Samverkan med andra kommuner likaså, dock inte i en tillfredställande hastighet. All verksamhetsutveckling, samverkan med andra kommuner och förändringar i kommunens organisationer tar tid.

Det som är mest oroväckande är om resurserna genom skattekraft inte täcker behovet långsiktigt. Då återstår endast tre åtgärder. Öka inkomsterna. Minska resurserna. Låta någon annan göra jobbet förhoppningsvis bättre, dvs uppgående i annan kommun. Alla möjligheter till att motsvara befolkningens behov bör hållas öppna enligt min uppfattning.

2 kommentarer

  1. Vindelbo

    Dan dags för lite ekonomi utbildning det är stor skillnad på att SATSA och att överskrida budget S+C la en orealistiskt låg budget på Socialnämnden att då gå och säga att man satsar då man per automatik överskrider denna budget är ju rent befängt skärpning nu

    Sen är det positivt att någon i majoriteten åtminstonde kan erkänna att alla möjligheter bör hållas öppna

  2. Hjalle

    Glöm inte Da! Vi är nästan skyldiga 200miljoner i denna lilla kommun. Menar du på fullaste allvar att du vill belåna för att drifta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.