Hur har Centern och Socialdemokraterna skött sig de senaste mandatperioderna i Vindeln? Skattehöjning?

Relativt bra blir mitt svar. Vi ska komma ihåg att första gången Socialdemokraterna fick väljarnas förtroende att sitta i en majoritet i fullmäktige var efter valet -98. Det skedde i en period då den kommunala ekonomin var på väg utför och ett stort underskott arbetades bort med hjälp av kommundelegationen.

Ett flertal år följde med överskott, långsiktiga satsningar skedde på verksamhetsområden som skola och omsorg som idag, tillsammans med personalens fina insats resulterat i omnämnanden och priser inom områdena hemtjänst och skola.

Att nå dessa framgångar ur ett inlandsperspektiv med utflyttning och minskat skatteunderlag får betraktas som godkänt. Om oppositionen med Moderaterna i spetsen skulle gjort detta arbete bättre stannar hos mig med ett leende.

De senaste åren har satsningarna på prisvinnarna skola och omsorg fortsatt men inte med överskott utan med underskott. Ingen långsiktig lösning men vi ska komma ihåg att det inte är bortkastade pengar som gått till skolan och omsorgen utan till verksamhet som för Centern och Socialdemokraterna viktiga områden.

Vad Moderaterna vill kan vi endast spekulera i, ibland ska vi gå upp i Umeå, ibland ska det skäras på kommunhuset. Dessutom med hjälp av dyra konsulter. Tärningens politik skulle jag vilja benämna deras arbetssätt.

Det senaste underskottet, 640 kr/medborgare skulle bli ett åtminstone litet överskott med en skattehöjning på 50 öre. Att höja skatten med 50 öre är det endast en minoritet av mitt parti som vill genomföra. Inget annat parti vill ta ett ansvar med att BÅDE se över verksamheter och höja skatten med 50 öre. Även om en majoritet av mitt parti skulle villja höja skatten så krävs det minst ett parti till för att det ska bli verklighet.

Tror personligen att skattehöjarviljan och den verkligheten närmar sig med stormsteg då vi inte har en regering som värnar om kommunal verksamhet. Vi ser det Centerpartistiskt styrda Nordmaling höja skatten. Samma parti styr i Vilhelmina, Robertsfors, Sorsele och jag är övertygad om att en skattehöjning för att värna om kommunal välfärd är en aktuell fråga där. Min uppfattning är att det klokaste nu är att höja skatten INNAN lågkonjunkturen mer drastiskt slår mot kommunal verksamhet. Att lågkonjunkturens genomslag i Vindelns kommunala ekonomi inte kommer ske är en kraftig missbedömning. Låt oss höja skatten för att lindra konsekvenserna i förtid och undvika onödigt lidande i verksamheterna.

50 öre blir 100 kr netto i skattehöjning för en som tjänar 20.000kr/mån. Då bidrar vi ALLA solidariskt till prioriterade verksamheter som skola, vård och omsorg. Annars får barn, gamla och personal betala lågkonjunkturen ensamma. Vi har råd med detta.

7 kommentarer

 1. Robert

  Är att innan S kom med så byggdes fritidscentrum för pengar i kassan.

  Sen har det bara gått utför.
  Som Värst med 80 milj minus och totalt över hela perioden med ett minus på 50 miljoner.
  Vilket bidragit till låneskulden som Kommunen nu har.

 2. David

  Lite lustigt att ni vill ha löneökningar och sen höja skatten vad är då vitsen med höjda löner!

  Dubbelmoral kallas det!

 3. Suck

  Det är ju just arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer som får betala för skattehöjningar. för dig och mej som har jobb betyder kanske 100 kronor inte så mycket. MEN är du fattigpension, och fått pensionen sänkt och inte fått något jobbskatteavdrag betyder 100 kronor mycket. Arbetslösa och sjukskrivna har heller inget jobbskatteavdrag och 100 kronor är mycket pengar om man lever på marginalen. Om vi kan ge dessa grupper mer pengar – höj barnbidraget för barnfamiljer – de har inga marginaler att samla i ladorna utan de gör av med pengarna på mat och konsumtion – det är ju det som ska få fart på Sverige. Inte att dessa grupper får mindre pengar att röra sig med. Om vi sänker skatterna – så får ju alliansens strategi genomslag – det är kommunmedborgarna som får betala skattesänkningarna genom sänkta stadsbidrag och att kommunerna höjer skatterna.

 4. Dan Oskarsson

  Lägre skatt minskar det ekonomiska utrymmet till sjukskrivna, pensionärer och till barnfamiljer. Högre skatt ökar utrymmet och förutsättningarna till att fler ska ha en dräglig tillvaro.

  En högre skatt ger mer pengar till fördelning från var och en efter förmåga till var och en efter behov. Klassisk Socialdemokratisk fördelningspolitik.

  Den samhällsekonomiska vinsten av att sänka skatten för en redan köpstark grupp som är i arbete är sämre än att höja a-kassan som exempel. Vi som arbetar köper inte en större mängd basvaror i samma utsräckning med en skattesänkning som i den utsträckning som en a-kassehöjning skulle generera. DVS den som har ett visst överflöd sparar i större utsräckning än en som har en ytterst begränsad ekonomi varje månad. Att förbättra ekonomin för de svagaste i samhället genererar en större konsumtion(och i sin tur produktion) av svenska varor än att jag som har det gott ställt med arbete ska få en ännu bättre ekonomi som inte ökar min konsumtion av svenska varor.

 5. Suck

  På vilket sätt menar du att en skattehöjning i kommunen skulle öka köputrymmet för för arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer att få en drägligare tillvaro?

 6. Jaha

  IF Metall sänker ju lönerna för sina arbetare. De har gått med att sänka löner för vissa med upp till 20%. Nu vill IF metallaren Dan också höja skatten.

 7. anders n

  dans lösning på alla världens problem är skattehöjning! Det är sådana som du som gör att förtroendet för sossarna och facket sjunker som en sten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.