LO, Statsbidrag, Unionen på Indexator, ’Pinnen’ har dött, Min blogg

LO
LO:s förbundsordförande sitter kvar. Har personligen följt med i turerna kring AMF:s styrelse och deras hantering av pensioner, dels i media men också läst LO:s pressmeddelanden. Ville vänta ut en mer samlad bild av vad som skett innan jag uttalar mig.

Dagens situation är olycklig. LO:s förtroende är naggat i kanten hos en stor del av medlemskåren och hos den svenska befolkningen. Vi får ändå respektera det inte helt odelade stöd som de olika medlemsförbunden ändå ger ordförande Wanja Lundby-Wedin så att hon kan sitta kvar. Min bestämda uppfattning är ändå att ingenting går göra ogjort, att vi samtidigt måste förlåta när människor gör misstag. Jag har stor respekt för Wanja Lundby-Wedin insatser för LO och för oss arbetare. Hade bara hoppats att hon skulle känna samma sak för oss arbetare och inte riskerat att bli en belastning i nästa val med konsekvens att en högerregeringen eventuellt vinner. Det skulle vara det värsta som skulle drabba LO:s arbetare, arbetslös som i arbete.

Den insikten om en eventuell valförlust 2010 med kärleken till ett rättvisare sverige, där grupper inte ställs mot varandra, de som har arbete mot de som lever i utanförskapet, borde få vem som helst, rätt eller fel att avgå. Har sorg i mitt hjärta men nu är det som det är, blicka frammåt och fortsätta kampen mot de krafter som vill öka klyftorna i samhället, kampen mot de som just nu sitter i regeringsställning.

Statsbidrag
Statsbidrag till kommuner och landsting. Regeringen har beslutat om ett engångsbelopp på 7 miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 och 5 miljarder kronor i höjda statsbidrag för såväl 2011 som 2012. Ingenting betalas ut 2009. De 7 miljarderna betalas som ett engångsbelopp i december och fördelas efter kommunernas befolkningsstorlek. Detta betyder att områden med begränsad befolkning får begränsat med pengar. 70 procent går till kommunerna, 30 procent till landstingen. För 2011 och 2012 tillför regeringen 5 miljarder per år i form av en höjning av de generella statsbidragen. Bra men inte tillräckligt, konsekvenserna för västerbottens inland kommer att vara förödande för välfärden. Ett i stora delar helt samhälle i utanförskap och en avveckling av välfärden pågår framför våra ögon. Tragiskt.

Unionen på Indexator
Kan inte bedömma en eventuell övertalighet på tjänstemannasidan. Men om de uppgifter som kommit fram och de visa sig stämma, så stöder jag ert beslut ni tog idag. Kapitalet vill inte dela vinsterna i högkonjunktur men de vill gärna dela förlusterna i lågkonjunktur. Ta inte hela kostnaden själv, stå på er! I en viss situation kan ett varsel vara bättre än alternativet som erbjuds. Att företaget/ledningen behöver er är uppenbart.

’Pinnen’ har dött
Vår slöjstjärt ’Pinnen’ har avlidit. Har i några månader visat symtom periodvis på att han mått lite dåligt. Lutat lite. Igår insjuknade han hastigt. Det var över på några timmar. Sörjd och saknad. Han var vår vän. Ställde alltid upp utan motkrav. En god lyssnare.

Med ögonen tryckt mot akvarierutan när vi såg tv så var han alltid med oss, även om han den sista tiden knappt kunde följa med i texten när det var utländska filmer. Han saknas mig. Han saknas oss. Kerstin & Dan

Min blogg
Hinner inte blogga i den omfattning som jag skulle vilja. Däremot så hinner jag med en massa annat trevligt, men skriver så ofta jag har möjlighet.

Dan

3 kommentarer

 1. Metallare fast borgerlig!

  En metallare får ca 1000kr mer i månaden med denna regering!

  Hur ska ni om ni få styra se till att vi får ha kvar detta välbehövliga tillskott?

  Ska ni ta bort jobbskatteavdraget?

  Ska ni höja skatterna?

  Ska ni se till så vi får motsvarande i löneökningar?

  Ni har nu sett till att vissa av oss får lönesäkningar, hur ska S göra har ni någon aning?

 2. Yvonne

  Så sorgligt! Har själv en otroligt härdad neontetra”fisken” som borde dött i flytten i september men i en liten skål så mår den otroligt nog alldeles förträffligt livet är inte alltid rättvist. den är inte alls bra på att lyssna flyter mest runt och tänker på annat , men vad kan man begära, tror det är en hane.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.