IF Metall sågar regeringens vårbudget

Stefan Löfven kommenterar vårbudgeten:
– Anders Borg börjar allt mer låta som Baghdad Bob. Det säger jag inte för att göra mig lustig utan för att jag är väldigt bekymrad och upprörd över hur regeringen beskriver sin passivitet som att de tar ansvar för Sveriges ekonomi, säger Stefan Löfven, förbundsordförande IF Metall i en kommentar till vårbudgeten.

– Regeringen hänvisar till att krisen är global och påstår att vi därför inte kan göra något i Sverige. Men en enig svensk och internationell ekonomkår menar att regeringens passivitet är felaktig och skadlig för Sveriges ekonomi. Att som regeringen avvisa världens samlade expertis som populistiska vänsterpolitiker tyder på att regeringen tappat kontrollen, säger Stefan Löfven.

– Att bara passivt titta på när flera hundratusen människor kastas ut i en hopplös tillvaro, att inte agera när vår framtida försörjningsförmåga slås ut. Att inte bedriva en aktiv politik för att möta den värsta kris vi någonsin upplevt, utan istället låna pengar för att sänka skatterna med 100 miljarder kronor – det är inte att ta ansvar, förklarar Stefan Löfven.

– Regeringen måste komma ut från sin bunker på Rosenbad och möta verkligheten. Tiotusentals människor går nu ut i öppen arbetslöshet. Till en situation där det inte finns några jobb att söka, där arbetslöshetsförsäkringen är slagen i spillror, och där väldigt få får chansen till vidareutbildning. Skötsamma företagare får sina checkkrediter uppsagda av bankerna eftersom regeringen ännu inte fått bankgarantin att fungera, säger Stefan Löfven.

Regeringen säger att de satsar 10 miljarder, men den största delen av de pengarna är inget annat än de ökade passiva utbetalningar som vi gång på gång varnat för och istället velat använda till aktiva utbildningsinsatser.

För att rädda de framtida jobben, Sveriges försörjningsförmåga och välfärden måste regeringen nu kliva ned från åskådarplatsen och börja agera.

Vi upprepar än en gång de åtgärder vi vill se. Det kommer att kosta pengar, och Sverige kommer att tvingas låna till åtgärder, men vi har relativt låg statsskuld och vi befinner oss i en extrem situation. Den internationella ekonomkåren menar att det är just nu som vi ska låna för att göra kloka investeringar för framtiden:

*Gör en kraftfull satsning på vidareutbildning av arbetslösa. Att satsa på utbildning istället för passivitet är den bästa investeringen man kan göra för framtiden.

*Möjliggör vidareutbildning på arbetsplatserna för att undvika varsel.

*Samla industrin till samtal om hur vi hanterar läget och framtiden. Sverige är ett litet land och vi måste arbeta tillsammans för säkra vår framtida försörjningsförmåga.

*Genomför nu de stora offentliga investeringar som Sverige behöver. Upprusta bostäder och bygg ut infrastrukturen.

*Se till att det banksystemet till slut börjar fungera.

*Sluta sänk skatterna och urholka trygghetssystemen. Regeringens politik har gjort människor osäkra och har givit ett kraftigare fall I den privata konsumtionen än I andra länder. De 100 miljarder regeringen snart sänkt skatterna med hade nu behövts för jobben och välfärden.

Källa: IF Metall

6 kommentarer

 1. Kalle S

  Kan inte annat än hålla med. Byt regering nu! Innan Sverige går i konkurs. Det är ta mig fan skrattretande att se Borg stå och prata om a-kassan, som han själv mer eller mindre förstört, samtidigt som han stolt talar om att skatten ska sänkas ytterligare. Vem tjänar mest på det? Den som har 100 000 i månaden och arbete eller någon av dom snart 250 000 arbetslösa som har ut 14 960:- FÖRE SKATT? Så ska vi sänka skatterna ytterligare eller borde vi använda pengarna till dom som verkligen behöver det med hjälp av fördelningspolitik, det vill säga att vi alla hjälps åt och dom som tjänar mer bidrar med mer än dom som tjänar mindre? Fundera på det ni!

 2. Sunken

  En fundering!

  Ni inom S kör en form av politik som är ganska huvudlös!
  Varför påstår ni hela tiden att de som tjänar mer betalar mindre i skatt?

  Tjänar jag 100000 kr/år så betalar jag 34000kr i skatt

  Tjänar jag 200000kr så betalar jag 68000kr i skatt osv.

  Visst är det en skillnad?

 3. Kalle S

  Skillnaden min vän är för många, ja utom ni inom M, 66000:- kvar att leva på eller 132000:- kvar att leva på. Ganska uppenbart eller? Visst borde den som har så mycket mer kvar kunna betala lite extra? Jag tycker det i varje fall. Om man sedan sänker skatten med 5 procent. Vem får då mer över? 5 procent på 100 000:- är 5 000:- medans 5 procent på 200 000:- är hela 10 000:- Oj då?! Tänkte inte på det? Men så är det kanske att vara moderat idag, man behöver inte tänka…

 4. Berith

  det är ju samma system som facket godkänner vid lönelyft. jag påpekade för ombudsmannen att det blev orättvist för oss låglönare, vi kom ju aldrig ur bôsse, men det kunde ombudsmannen inte förstå att 3% blev mindre lyft på en 11.000:-lön än en 20.000:- lön

 5. Arne

  Jag undrar hur ni sossar tänker er att motivera folk att arbeta om ersättningen skall vara lika till alla?

  Som arbetare vill jag gärna se att dom extra timmar eller insatser jag gör resulterar i lite extra lön efter skatt varför ska jag annars anstränga mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.