Sjukpenning 2006-2009

 

Sjukpenning 2006 Socialdemokratisk regering
 

Före regeringsskiftet var taket tio prisbasbelopp, vilket då motsvarade 397 000 kr/år. Under obegränsad tid var ersättningen 80 procent av ordinarie inkomst, reducerad med faktorn 0,97. I praktiken var ersättningen därmed 77,6 procent av inkomsten.

 

 

Sjukpenning 2009 Borgerlig regering

Taket är nu 7,5 prisbas­belopp, vilket motsvarar en årsinkomst på 307 500 kr. Ersättningen under första året är 80 procent, reducerad med faktorn 0,97. Därefter kan den sjuke i max 550 dagar få förlängd sjukpenning med 75 procents ersättning, reducerad med faktorn 0,97. I praktiken är ersättningen alltså 72,8 procent av inkomsten. Mycket allvarligt sjuka kan få ersättningsnivån 80 procent under obegränsad tid.

5 kommentarer

  1. En riktig sosse

    Undra hur borgarregeringen tänkte när de införde dessa försämringar. Skulle detta generera mer jobb?

    Knappast! Dessa försämringar är till för att finansera skattelättnader för de rika!

  2. Sjuk

    Jag tycker det är självklart att vi som är sjukskrivna ska ha lägre ersättning än om man jobbar. Nu är jga långtidssjukskriven så det har inte blivit en försämring för mig med den nya regeringen. Fuskare är oftast de som är korttidssjukrivna de är de som har gjort så att försämringen blivit av. Sluta hacka på Regeringen de har en bra politik. Men A-kassan kanske de skulle göra om litegrann den inte så bra.

  3. Svar till sjuk

    Sjuk, inser du hur mycket sämre du har det nu än med S regeringen 2006?

    ”Nu är jag långtidssjukskriven så det har inte blivit en försämring för mig med den nya regeringen”. Vet inte hur du definerar försämring, men du har fått mindre i ersättning.

    Sen finns inte begreppet långtidssjukskriven kvar. Man kan bara erhålla sjukpenning i 365 dagar under en ramperiod på 450 dagar. Sen är det slut!!

    Sen förmodar jag att du vet om försämringen i semesterlagen som kommer genomföras under våren. Då kommer du tappa rätten till semesterersättning. Jag tror du har fått det sämre!

  4. Messerschmitter

    Omräkningsfaktorn var innan nuvarande regerings försämringar 0,989, inte 0,97 som du skriver.

    Regeringen Reinfeldt har med andra ord sänkt sjukpenningen för alla med nära 3%.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.