Kennet Bergqvist Klubbordf. IF Metall Indexator, gästbloggare

 

"Varför ska IF Metall engagera sig i politiken?
 
Den frågan får jag av medlemmar ibland. Tidigare rätt ofta -nu väldigt sällan. På Indexator är mer än hälften av verkstadsarbetarna medlemmar i socialdemokraterna, och det är en av anledningen att jag får frågan så sällan. Här har vi förstått att det vi inte lyckas med via avtalsvägen, lyckas vi genom politiken.
 
Är inte företagsledningen emot att ni är politiskt engagerade?
 
En fråga som jag får när jag träffar mina fackliga kollegor från andra företag. På Indexator är det tvärtom, ledningen är för samhällsengagerad personal. Pär Lärkeryd, VD på Indexator kallade t.o.m in mig på hans kontor bara för att förklara att han är positiv till klubbens politiska engagemang.
 
Om fler facklubbar börjar engagera sig politiskt och fler företagsledningar ställer sig positiv att facket arbetar politiskt, kommer vi att komma långt.
 
Ur arbetarrörelsen kom socialdemokraterna, och skall förbli.
 
Kennet Bergqvist
Klubbordförande
IF Metall på Indexator AB"
 
 
 

Här under kan du läsa hela reportaget, mittuppslaget sida 6 och 7.

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/docs/Info10_09.pdf/$FILE/Info10_09.pdf

 

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Välkommen in i hetgröten

    Var är problemet? Sossarna har haft makten i Vindeln i åtskilliga år ,Men vad åstakommer sossarna mer än indragningar?
    Jag tycker inte det är fel att fackbossar engagerar sig i politik,men tro att det bara gäller att sitta med så har ni totalt missat poängen.
    Det är dags att tala om vad ni vill.Det blir spännande att se hur dessa människor skall hålla isär rollerna.
    Politiker=arbetsgivare.Fackboss= representera arbetstagare.
    Jag tycker det är anmärkningsvärt att en Vd uppmanar arbetare att engagera sig i ett politiskt parti.Månne en ny typ av lobbing?

  2. Pär Lärkeryd

    Det jag uppmuntrar är att mina medarbetare skall intressera sig för det som sker i samhället. Vi lever i en tid som i allt för stor omfattning präglas av egoism och egenintresse, så därför är det positivt när människor visar intresse för vad som sker i omvärlden.

    Sedan är det ofta så att ett samhällsintresse leder till ett politiskt intresse. Vilket parti man röstar på är dock inte det viktiga för min del. Sosse eller Moderat spelar ingen roll så länge åsikterna grundar sig i ett intresse för samhälle och människa. Mångfald är bra även när det gäller åsikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.