Facken inom industrin föreslår löneökning på 2,6 procent för 2010

Facken inom industrin föreslår löneökning på 2,6 procent för 2010

När Facken inom industrin för femte avtalsrörelsen i rad presenterar plattformen för gemensamma förslag i avtalsrörelsen är löneutrymmet på 2,6 procent. Prioriterade frågor för ett 1-årsavtal är bemanning, jämställdhet, utbildning och kompetensutveckling. De är också beredda att vara först ut i avtalsrörelsen.
– Detta innebär också att vi har en skyldighet att leverera en norm som går att följa, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

 

Lönekraven är anpassade till de samhällsekonomiska förutsättningarna och ligger på en nivå som gör att den internationella konkurrenskraften behålls. Även om det föreslagna löneutrymmet är lågt ska det räcka för en ökad reallön även om den 2010 lär bli begränsad. Något noll-avtal, som arbetsgivarna har flaggat för, är det inte tal om.
– Vi står för riksavtal med löneökning. Det är fortfarande arbetsmarknadens parter som ska stå för en stabil lönesättning. Då är det inte försvarligt att ha ett noll-avtal, säger Stefan Löfven.

Utbildning och kompetensutveckling
Nyckeln till en fortsatt konkurrenskraftig industri är att anställda har hög utbildning och bred kompetens. Detta har alltid varit en viktig fråga för Facken inom industrin, men i avtalsrörelsen 2010 vill man ta detta ett steg längre.
– Alla anställda ska ha rätt till en viss mängd utbildning/kompetensutveckling per år. För detta är vi beredda att diskutera om att en viss procent avsätts av löneutrymmet, säger Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för Unionen.

Trygghet i anställningen
Utbildning borde också vara möjlig att använda som åtgärd för att behålla anställning och behålla kompetens i företaget. Facken inom industrin anser att parterna ska uppvakta regeringen för att bli överens om finansiering och genomförande.

Anställningen måste också bli tryggare. Facken inom industrin vill att parterna ska komma överens om tydliga villkor som säkerställer arbetstagarnas rättigheter och inte gör det möjligt för arbetsgivare att kringgå anställningsregler .
– De flesta av våra förbund vittnar om fall där anställda har blivit uppsagda för att sedan komma tillbaka till samma jobb och samma arbetsuppgifter, men som inhyrda, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS.

Jämställdhet
När det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor pågår ett visst arbete, men fortfarande kvarstår skillnader i lön och villkor. För att komma till rätta med osakliga löneskillnader krävs åtgärder.
– Vi vill ha årliga lönekartläggningar av mäns och kvinnors lön på arbetsplatsen. I detta arbete ska man även titta på vilka möjligheter till utveckling av arbete och lön som finns för kvinnor och män, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Läs mer om innehållet i Facken inom industrins plattform för förslag till avtalskrav i pressmeddelandet här till höger.

Enig LO-styrelse
Även LOs styrelse har i dag beslutat om de gemensamma kraven på löneökningar i avtalsrörelsen 2010. Samtliga 14 LO-förbund kommer genom samordnade förhandlingar gemensamt driva krav om reallöneökningar och förbättrade villkor. De gemensamma kraven innebär löneökningar med minst 620 kronor per månad och heltidsanställd, dock lägst 2,6 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst.
– I dagens ekonomiska läge är det extra viktigt för fackföreningsrörelsen att vi träffar rätt i våra lönekrav. De krav vi enats kring ger våra medlemmar reala löneökningar samtidigt som vi tar ansvar för samhällsekonomin, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/6079ADA7737F258AC12576620025F636?OpenDocument

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Mikael Sundling

    Det stavas ekonomisk kris Kenta! Men kör på ni i absurdum så ska ni se att det snart slår tillbaka på er själv rejält. Ni snackar om lönehöjningr men ni är emot jobbsaktteavdrag som ger er ett bra tillskott i plånboken varje månad. Förklara gärna hur ni tänker för jag fattar tydligen ingenting. Ni kanske måste kompensera tänkta skattehöjningar på detta viset eller?

    Stefan Lövens snack om att det inte är försvarligt att ha ett noll-avtal kallar jag bullshit! Inser ni inte själva att fler av era medlemmar får lov att sluta eller ej få jobb på nytt om ni håller på så här?

  2. Berra

    Gå in på allabolag.se, om man speciellt synar Indexator och dess moderboag Insec ser man att de under en väldigt lång period har haft gjort riktigt bra resultat. Utifrån det gör jag en bedömming att de har råd.

    Cranab har haft det lite kärvare, pga att de bliovit uppköpta av bl.a kortsiktiga ägare som har kört företagte i botten (tänkte på Kone). Givetvis kommer årets bokslut för Cranab att vara betydligt sämre än föregående års, men utifrån soliditet m.m så sitter inte företagets överlevnad i 2,6 % x månadsgenomsnittförtjänsten x samtliga arbetare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.