Det beryktade talet. Talet som alla Socialdemokrater idag talar om

Ett av de mest entusiasmerande talen. Skämtsamt men ändå allvarligt. 13 år sedan Ingvar Carlsson var Partiordförande och Statsminister. Han kände stolthet tidigare över Sverige men har nu börjat tveka.

Den första tvekan uppstod när moderaterna 2006 började kalla sig det nya arbetarpartiet.

Ingvar är född i ett arbetarehem. Hans mamma tog ansvaret för familjen som ensamstående, lågbetald textilarbeterska. Ingvar vet vad det vill säga att ha små marginaler i en arbetarfamilj.

Det var så tydligt att Högern då var ett överklassparti, men inte bara då, alla de reformer socialdemokratin genomförde och byggde upp välfärdssamhället. Bostadspolitik, familjepolitik och allmänna tjänstepensioner eller något annat. Gick högern rakt emot.

Vad gör högern idag? A-kassan är inte bara att det drabbar enskilda människor, det är en försvagning av fackföreningsrörelsen. Helt avsiktligt. Det är en förändring av styrkebalansen mellan arbete och kapital. Mellan löntagare och arbetsgivare.

Moderaterna har aldrig, de är det inte idag, och de kommer aldrig att bli det. Det finns bara ett arbetareparti och det är ArbetarePartiet Socialdemokraterna. Vi ska fackligt och politiskt samverka. Vi ska fackligt och politiskt samverka att efter 2010 återupprätta den svenska modellen.

Den andra tvekan och händelsen berättar Ingvar Carlsson i slutet av sitt tal.

Arbetarsonen Ingvar är väldigt upprörd. Se filmen. Den berör.

Dan Oskarsson

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Tack!

    Tack för att du delade med dig av detta fina tal av en person som har erfarenheten av hur man bygger ett land med trygghet, jämlikhet, solidaritet och demokrati!

  2. Ingemar Wahlström

    Hej Dan! Kul att du tittade in. ”Nyckeln till frihet” är ännu inte betittad men finns på listan. Har du tagit dig genom kongressen helskinnad? Jag har legat väldigt lågt med både fack och politik på bloggen men det kommer att bli mer sådana inlägg i takt med att valet närmar sig. Fick en påringning av en partikamrat i helgen. Han hade bytt ”Bus eller godis” mot ”moderat eller sosse…”
    Ja, valrörelsen har börjat…

  3. Filmen berör verkligen

    så till den mildra grad att man inser att personerna på denna nivå i ”Partiet” Ingvar, Göran, Mona och Östros inte kan ta in information från det verkliga livet. De har börjat tro att det är som dom säger. Likt en sektmedlem på ett hallelujamöte sitter Östros och flinar, ser ni inte det? Vad behövs för att era blickar skall klarna? Kanske 30 år av enväldigt Sosse-styre. Där inget spelar någon roll förutom Partiet. Vi hårt arbetande personer behöver inte ta någon mera skit, vi kan gärna betala skatt, men då skall det finnas en mening med den. Ingen av ovanstående personer behövs i verkligheten!

  4. Bra tal!

    Ja, man blir så jä..la förbannad då man tänker på hur Svergige blir plundrat. Allt säljs ut, denna vecka är det apoteken. Vad blir det nästa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.