Tjänstemännen inom industrin sluter upp i avtalsrörelsen 2010

Unionen säger ja till industrins avtalsplattform

 

 

Unionens förbundsstyrelse har i dag måndag beslutat anta Facken inom industrins avtalspolitiska plattform för avtalsrörelsen 2010.
Beslutet innebär att Unionen ställer sig bakom förslagen till avtalskrav som presenterades gemensamt av de sex förbunden i Facken inom industrin den 2 november.

– Vi säger ja eftersom plattformen är helt i linje med det inriktningsbeslut inför avtalsrörelsen som Unionens förbundsråd fastställde i slutet på september. En mycket viktig fråga för Unionen blir att öka tryggheten genom att ge de anställda möjlighet att stå väl rustade och ha kompetens både för sitt nuvarande arbete och för ett eventuellt nytt. Vi kan tänka oss att avsätta en del av löneutrymmet till en fond på företagen, enligt dansk modell, för att ge de anställda möjlighet att bredda och fördjupa sina kunskaper, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Avtalskraven innebär ett ettårigt avtal med löneökningar på 2,6 procent, en individgaranti på 430 kronor, satsningar på kompetensutveckling, jämställda löner genom årlig lönekartläggning samt trygghet i anställningen.
Unionens elva branschdelegationer har den senaste tiden arbetat fram branschspecifika krav inom Unionens drygt 100 avtalsområden.
Klart är att arbetstidsfrågan kommer att stå i fokus för Unionens avtalsrörelse.

– I dag kännetecknas tjänstemännens arbete av flexibla arbetstider med krav på att vara ständigt tillgänglig och alltid uppkopplad. Det innebär en frihet, men är också en hälsorisk som måste förebyggas. Att all tid som ställs till arbetsgivarens förfogande ska betalas kan tyckas självklart. Men vi vet genom enkätundersökningar bland Unionens medlemmar att många som har avtalat bort sin övertidsersättning arbetar kvällar och helger och långt utöver en normal 40-timmarsvecka utan att få ersättning för detta, säger Cecilia Fahlberg.

Unionen är det första av förbunden inom Facken inom industrin som nu sagt ja till förslaget till gemensam avtalspolitisk plattform. GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Pappers planerar att fatta beslut den närmaste veckan.
Slutgiltigt fastställs avtalsplattformen av förbunden gemensamt den 25 november.

Pressjour tel 08-504 151 00

Presschef Louise Gerdemo Holmgren
Mobil 070-549 79 78, [email protected]

Pressekreterare Maria Mirsch
Mobil 070-668 90 42, [email protected]

Unionen – vi skapar framgång genom utveckling, trygghet och glädje i arbetslivet

 

http://www.webfinanser.com/nyheter/176330/unionen-sager-ja-till-industrins-avtalsplattform/

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Lars Jilmstad

    Vad bra att plattformen är i linje med förbundsrådets ”inriktningsbeslut för avtalsrörelsen”. Detta ironiskt menat. Vore väl bättre om plattformen på något sätt hade koppling till konjunkturläge och företagens konkurrenskraft. Läs gärna http://www.vadstarpaspel.se/

  2. Jonas Bergman

    Vad bra att http://www.vadstarpaspel.se är så fruktansvärt reklambyrå-aktigt att ingen nog kikar på innehållet utan ett kritiskt öga. Detta inte ironiskt menat. Vore väl ärligare om http://www.vadstarpaspel.se på något sätt hade en neutral utgångspunkt som inte direkt försökte styra besökarna i en viss riktning (”Förakta facket”).

    Mvh Jonas Bergman, ”Fackanställd”…NOT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.