Folkpartiet vill försämra löntagarnas villkor

Folkpartiet vill försämra löntagarnas villkor

Till Folkpartiets landsmöte, som just nu pågår i Växjö, föreslår partistyrelsen flera försämringar av arbetsrätten. Förslagen upprör IF Metalls avtalsråd.

Det handlar bland annat om att ge arbetsgivarna större möjlighet till undantag från turordningsreglerna i LAS och om att inskränka fackets konflikträtt om vi inte visar ”återhållsamhet i stridsåtgärder”.

Förslagen från Folkpartiets partistyrelse är bara ett exempel på de många röster som under den senaste tiden höjts för att försämra den svenska arbetsrätten. Vissa använder ungdomsarbetslösheten som ett slagträ i debatten, andra påstår att det är för småföretagarnas skull som löntagarnas villkor måste försämras.

I själva verket finns det inga bevis för att LAS skulle vara orsaken till att Sverige har hög ungdomsarbetslöshet. Statistik från SCB visar att majoriteten av de unga som lämnar ett jobb gör det för att anställningen var tidsbegränsad. En ny undersökning från SEB visar också att de flesta småföretagare upplever att arbetsmarknaden fungerar som den ska – LAS är inget problem.

Dessutom präglas den svenska arbetsmarknaden av förhållandevis få konflikter och små motsättningar, vilket även Folkpartiet måste vara medvetna om. Attackerna mot LAS och strejkrätten har i stället ett enda syfte: att öka arbetsgivarnas makt och begränsa löntagarnas inflytande.

Vi accepterar inte att vi löntagare ensamma ska bära upp företagens flexibilitet, men samtidigt inte kunna ställa några som helst krav. Vi accepterar inte att arbetsgivaren godtyckligt ska få bestämma allt från turordning vid uppsägningar till vem som ska få löneökning.

Därför kommer vi heller aldrig att acceptera Folkpartiets förslag.

2009-11-20
IF Metalls avtalsråd

Länk:http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/E659BA61AB0D5AC0C1257674004A7BD7?OpenDocument

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Dan försämrar

    Dan han har visat vad han vill då han röstade emot att utreda kostnaden för arbetsklädet till vårdpersonalen

  2. Dan förbättar

    Dan förbättrar genom att stå bakom en sund politik, som bidrar till att svensk välfärd bevaras – inte avvecklas som borgarna nu sysslar med!!

  3. Arbetare

    Detta är bara ännu ett av borgarnas systematiska sätt att plocka ned arbetsrätten. Mer makt till arbetsgivarna, mindre till arbetarna…

    Ni som tänker rösta på folkpariter eller något annat borgarparti, är ni beredd att ta konsekvenserna av denna politik?

  4. Dan Oskarsson

    Svar till Dan försämrar (2009-11-23 07:43)
    Till oppositionen: Att på sittande fullmäktige rösta igenom ett förslag som inte är berett/utvärderat innan det genomförs är inte god politisk ledning och styrning. Moderaterna röstade såklart för arbetskläder utan att veta de ekonomiska eller andra konsekvenser. Frågan ÄR utredd. Socialnämnden har beslutat att införa arbetskläder när ekonomin medger det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.