Försämrad arbetsrätt – om Folkpartiet får bestämma

Försämrad arbetsrätt – om Folkpartiet får bestämma

Folkpartiets landsmöte beslutade på lördagen (21/11) att förespråka att dagens två undantag från turordningsreglerna ska gälla alla företag, inte bara de med upp till tio anställda.
Partiet hotar också med att utvidga antalet undantag från två till fyra personer om inte fack och arbetsgivare kommer överens om mer flexibla regler.

 

Folkpartiets partiledare Jan Björklund kritiserade i sitt inledningsanförande arbetsrätten och lagen om anställningsskydd, LAS.

Jan Björklund tog som exempel Atlas Copco i Kalmar och menade att "några av de mest kompetenta fick sparken" vid gjorda neddragningar.

Osanna argument
Fakta är att Atlas Copco och IF Metalls klubb förhandlade om neddragningen. Undantag enlig LAS gjordes via en så kallad avtalsturlista, det vill säga att vissa medarbetare stannade kvar, trots kort anställningstid, på grund av kompetens.

Företaget och klubben undertecknade båda överenskommelsen. Om företaget inte ansett att uppgörelsen varit godtagbar hade de kunnat föra frågan vidare till central förhandling, vilket de inte gjorde.

­- Jan Björklunds resonemang är ännu ett exempel på när svepande argument används i ett enda syfte, arbetsgivarns makt ska förstärkas i en riktning där arbetsgivaren när som helst och hur som helst ska kunna säga upp vem som helst, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Begränsning av konfliktåtgärder
Landsmötet beslutade dessutom att hota med en proportionalitetsregel för konfliktåtgärder om arbetsmarknadens parter inte visar återhållsamhet när det gäller stridsåtgärder. I det program som landsmötet antog står att "det förekommer att facket missbrukar sin konflikträtt". Formuleringen syftar på blockaderna av den omtalade salladsbaren i Göteborg för några år sedan och av det lettiska byggföretaget Laval i Vaxholm.

Landsmötet beslutade också att verka för att avskaffa fackets möjlighet till "vetorätt" i vissa fall vid anlitande av underleverantörer.

Länk:http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/8716DD468768D1ACC125767500474CC7?OpenDocument

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Slopa LAS

    Du har fel. Vi arbetare skall ”ta” ett jobb och inte ”få” ett jobb. Över tid kommer fler jobb att erbjudas om LAS slopas. De företagsledare som beter sig dåligt och sparkar folk till höger och vänster kommer att ha sämre lönsamhet. De kommer att ha svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft och om man tar ett jobb på en sådan arbetsplats är det inte för att få lån till hus och ny bil, men arbetsplatsen kan ju fungera som inkörsport till att bli kvalificerad arbetskraft för ungdomar och de som har svårt att få jobb. Slopa LAS=mera jobb, bra för ungdomar, bra för företagen-> bra för alla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.