Splittrad opposition med moderaterna i ledartröjan

En opposition i splittring

I valet 2006 var det en enig opposition. Moderaterna i täten, tätt följd av Kristdemokrater, Folkpartister och Vänsterpartiet.

På fullmäktige igår ville nästan inga partier stå upp bakom moderaternas eget förslag till budget. Halva Folkpartiet röstade med majoriteten. Hela Vänsterpartiet röstade med majoriteten. De två största partierna Centerpartiet och Socialdemokraterna som bildar majoritet röstade givetvis på det egna framtagna förslaget. Votering, dvs rösträkning begärdes av oppositionen med det tydliga resultatet 22 ledamöter för den redan förda politiken. 9 ledamöter emot.

Vad är kvar av oppositionen? Moderaterna har ca 500 väljare i kommunen. Var ska de lägga sin röst 2010 för ett inflytande? Ledande moderat gick igår upp i talarstolen och försökte med en lokalpolitisk analys. Det började bra i cirka 30 sekunder med en flirt tillägnad Centerpartiet om en alliansbildning 2010. Snabbt kom kritiken av Centern för att inte vilja tillhöra en allians av högerpartier och på så sätt bilda en egen majoritet. Den ledande moderaten föreslår Centern(!) att bättra sig. Den ledande Centerpartisten svarar att det som på riksdagsnivå fungerar bygger på samarbetsförmåga. De flesta i fullmäktigesalen förstod den ödmjuka och vänligt informerande Centerpartisten. Inte alla uppenbarligen. Moderaterna fortsätter i samma gamla spår.

 

 

 

Etiketter: ,

16 kommentarer

  1. Mikael Sundling

    När det gäller våra frågor om privtiseringar anser jag att vänster huggit sig själv i foten om de röstat med oss. Bra av vänstern att tydligt visa sin ideologiska inriktning.

  2. Dan Oskarsson

    Svar till Mikael Sundling (2009-11-24 18:17)
    Du har rätt. Mer rätt än du anar. Vänsterpartiet hugger sig själv i foten med moderaternas privatiseringsförslag. Centerpartiet gör samma bedömning av ert förslag. Socialdemokraterna likaså. Halva folkpartiet ansåg också att ert förslag var att hugga sig i foten. 22 av 9 ledamöter anser att förslaget gör ont i den kommunala välfärden. Du inser kanske att det här dåliga förslaget från moderaterna blir en valfråga.

  3. Berra

    Bra sagt av C.. att en allians bygger på samarbete. Efter valet kommer S fortfarande vara det största partiet, C kommer backa på riksplanet och i länet, frågan är hur det kommer gå för V.

    M kommer få det stöd de förtjänar…

  4. Mikael Sundling

    Att en majoritet är eniga är ingen skräll. Det är lite knepigt att bara såga er poltik när ni sitter i opposition med centern. Jag känner på mig att de vill mer än ni anar. Och jag tror att de inte får det utrymmet de vill med ni vid sidan om. Du är duktig på att övertyga folk, synd bara att du inte informerade om att halva Folkparitet ären person. Om jag inte minns helt fel så röstade en Socialdemokrat med oss när vi vill införa arbetskläderna, men det kanske inte är samma sak

    Livet störst gåta är ar glömma och förlåta glöm inte det i din övertygelse om att ni även nästa period är i makten

  5. Dan Oskarsson

    Svar till Mikael Sundling (2009-11-24 21:51)
    Att en majoritet är enig är ingen tillfällighet, eller skräll som du beskriver det. Tillfälligheter som politisk styrmodell får stå för dig och moderaterna. Samarbete, att ge och ta är en av många framgångsfaktorer för att bilda majoritet och bli beslutsmässig. Att vara i opposition är lite enklare, det vet eller borde alla politiker känna till. Hur ska Ni kunna bilda en allians och majoritet med Centern 2010 då ni i opposition(!) inte är överens mellan de få borgerliga partier som är kvar.

  6. Dan Oskarsson

    Svar till Berra (2009-11-24 20:22)
    M kommer nog att ha kvar det stöd de har idag. Det är i jämförelse med riksdagsvalet redan ett lågt förtroende. Möjligen tappar M ytterligare väljare lokalt i kommunen när de förstår M:s politiska styrmodell, dvs på bondska: he som hänn he hänn hänna.. He bli va he val, ba he val måle..

  7. Mikael Sundling

    Du behöver inte oroa dig över vår taktik, den släpper vi inte om du tror det. Men att du är orolig förstår jag. Du behöver inte tänka åt oss det sköter vi så bra själva, men samtidigt måste jag säga att det är kul att se att du kan sia. Att vi utför politik olika det vet både du och jag, men min övertygelse är fortfarande att mer alternativa driftsfoemr måste till för att kommunen ska överleva. Men frågan är vad ni har för recept förutom att höja skatten.

    De befolkningssiffror vi såg igår kan jag garantera dig inte blir bättre om vi höjer skatten i den storleksordning du pratat om tyvärr

  8. Dan Oskarsson

    Svar till Mikael Sundling (2009-11-24 23:24)
    Mikael: Vilken skattehöjning? Majoriteten tog igår beslutet om oförändrad skattesats för hela 2010 igår. Det är säkert 10:e året i rad som S sitter i majoritet utan en skattehöjning. Ändå är det VÅR skattehöjarpolitik som ni allt som oftast kritiserar. Eftersom Ni inte föreslår en skattesänkning så utgår jag ifrån att majoriteten även i detta fall tagit rätt beslut.

  9. Mikael Sundling

    Du är den som sagt klart och tydligt att skatten bör höjas rejält.
    Men nu är det nog så att Centern har övertalat er att detta inte kan ske om vi någonsin ska få positiva befolkningssiffror. Så med andra ord fick ni som förordat en skattehöjning backa. Det var ett bra och klokt beslut DAN. (Nu siar jag som du)

    Åter igen hur ska ni göra för att få bättre ekonomi om ni inte vill att privata aktörer ska få lämna in anbud på en del av våra verksamheter. Det skulle vara bra om du ville upplysa dina väljare om detta. Vi har upplyst våra länge att alternativa driftsformer är det bästa för kommunen

  10. Dan Oskarsson

    Svar till Mikael Sundling (2009-11-25 00:25)
    Du bör skilja på min personliga uppfattning och majoritetens när det gäller skattehöjning. Försök, även om det är svårt. Den ena av de två uppfattningarna beslutade om oförändrad skattesats på senaste fullmäktige. Du hamnar lätt i bisak om du ska förhålla dig till vad exakt 31 enskilda ledamöter tycker i alla frågor. Huvudsak, det förhållningssätt som borde vara moderaternas ledord, är att skattesatsen fortsätter att vara oförändrad ytterligare ett år.

  11. Dan Oskarsson

    Mikael: Du som röstat fram regeringen som tror att skattesänkningar skapar tillväxt och fler arbetstillfällen i sverige. Hur mycket ska vi sänka den kommunala skatten i Vindelns kommun för att vi ska få samma tillväxt, lika succéartad utveckling av arbetstillfällen och ökad inflyttning i vår kommun? Vilken skattesats föreslår du? Hur stor inflyttning räknar du med, och hur många arbetstillfällen skapas i kommunen? Ge oss en uppfattning om skattesatsen inflytande på dessa frågeställningar.

  12. Mikael Sundling

    Ser att du slaviskt kryper undan mina frågor.

    Vi vill inte sänka skatten i Vindeln det vet du. Vårt skatteläge ligger redan nu högt, men som det ser ut med ekonomin så finns det inget utrymme att sänka den heller.

  13. Dan Oskarsson

    Svar till Mikael Sundling (2009-11-25 06:26)
    Jag ska svara på de frågor som inte är besvarade. Det blir när jag har möjlighet då jag just nu har fikarast på Indexator. Mest troligt kommer mina svar ikväll då jag har en lucka fritid och tillgång till dator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.