Kommunstyrelsens inriktningsbeslut om ny kommunal ledningsorganisation

Under gårdagens kommunstyrelse ställdes vi  Socialdemokrater inför fullbordat faktum. 

Centerpartiet med ordförandeklubban och den borgerliga alliansen föreslog ett inriktningsbeslut om en ny ledningsorganisation från 2011-01-01.
 
Syftet med ledningsorganisationen är att:
 
-Utveckla ledarskapet
-Kostnadseffektivisera verksamheten
-Förbättra bilden av Vindelns kommun
 
Mikael Salomonsson är i inriktningsbeslutet tilltänkt som ny kommunchef. Eric Thorstensson fortsätter som förvaltningschef för kommunstyrelsens verksamhet.
 
KS uppdrog till sittande kommunchef Eric Thorstensson att informera om, och samverka förslaget till ny ledningsorganisation för Vindelns kommun med de fackliga parterna. Beslut om ny ledningsorganisation fattas vid KS sammanträde i december. Detta är det som KS har tagit beslut på.
 
Ovanstående är min formella bild av situationen så här långt. 

Vi Socialdemokrater är positiv till att den kommunala ledningsorganisationen ses över för att bättre möta de kommunala verksamheternas nuvarande och framtida behov. Ledning och styrning är en viktig framgångsfaktor för att varje skattekrona skall hamna på rätt ställe och till största del i verksamheterna skola, vård och omsorg och så lite som möjligt i administration. Att det inte blev en öppnare, bredare och en mer fördjupad rekryteringsprocess lämnar mer att önska.    

 
Att vi Socialdemokrater relativt sent informerades gör att vi vill använda den tid som finns fram till KS-sammanträdet i december för att utvärdera det inriktningsbeslut som nu gäller och verka för att det slutgiltliga beslutet ska om möjligt bli ännu bättre. Det finns fördelar och nackdelar med att ha en hög hastighet med en så viktig fråga om hur den kommunala ledningen ska se ut och vilket uppdrag de ska ha. 
 

Den politiska ledningen behöver resultat för att värna den kommunala verksamheten i en krympande kommunal ekonomi i framtiden. Min personliga uppfattning är att Mikael Salomonsson mycket väl kan vara den ledare vi söker som kommunchef. Han är väldigt resultatorienterad som VD i VIBO och med politisk styrning kan han växa i rollen som kommunens ledande tjänsteman.  

4 kommentarer

  1. man funderar

    Nytt inriktningsbeslut!
    De tre punkterna kan användas vid varje omorganisation.
    Ex.”Utveckla ledarskapet” man har nog försökt utveckla ledarskapet i minst 25 år,och hela tiden misslyckats,så meningen kan användas gång på gång.
    Samtidigt skall sägas att det blir svårare och svårare i en liten kommun att rekrytera dugliga ledare.
    Man säger lycka till.

  2. Dan Oskarsson

    Svar till man funderar (2010-11-24 16:49)
    Sant. De skrivna orden som du hänvisar till kan givetvis stanna vid att endast vara skrivna ord. Ord måste följas av handling för att få ett värde. Återstår att se vad det framtida kommunala ledarskapets handlingar kommer att leda till. Förhoppningsvis till något för kommunen värdeskapande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.