smaskens – hemmagjord nutella

Hemmagjord nutella.

100 gram hasselnötter
400 gram choklad (mörk-, mjölk- eller vit choklad bestämmer du själv)
1/2 liter vispgrädde
100 gram smör

Tillvägagångssätt för hemmagjord nutella:

Rosta nötterna i ugnen på 200 grader i ca 5 min, de får inte bli svarta. Gnid nötterna så det bruna försvinner, detta är lättast medan nötterna är varma.

Mal nötterna till mjöl. Om du inte har en mandelkvarn så använd t.ex. en mixer.

Hacka chokladen. Koka upp grädden och stäng så av värmen. Lägg ner den hackade chokladen, lite i taget, i grädden och rör runt tills all choklad har smälts.

Rör ner lite av smöret åt gången i grädden.

Blanda till sist ner nötmjölet och låt nutellan kylas ner lite innan den hälls upp i burkar.

Uppbevara nutellan i kylskåpet, den kan hålla sig i upp till 3 vec.

eller;

5 dl hasselnötter
2,5 dl florsocker
1,5 dl kakao

1/2 vaniljstång
Salt efter smak, cirka 1/2-1 tsk
Cirka 3 msk olja- kokos, mat eller hasselnöt

Sätt ugnen på 180 grader och rosta nötterna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter. Om skalet fortfarande är kvar kan du försöka gnugga bort de, men det gör inget om lite skal är kvar. Låt nötterna svalna och kör de sedan i din hushållsmixer tills de börjar olja sig. Det gör inget om det fortfarande är lite kornigt, personligen tycker jag det är gott. Tillsätt florsocker, kakao, den urskrapade vaniljen, salt och kör till en jämn massa. Tillsätt sedan oljan lite i taget, du kanske inte behöver allt. Mixa tills den får en bra konsistens. Tänk på att den blir hårdare i kylen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.