Fildelning förr
Satt med syrran och pratade om fildelning som gjordes förr. Nu tänker jag på hur man ibland fick filtäta från grannen när ungarna hade ätit upp allt fil av bara farten. Snacka om FILDELNING.
Minns inte mängden men 1 dl täta räckte säkert. Filtätan som sattes i spenvarm mjölk, ställdes i kyl över natten och vips hade men långfil.
Filet var så segt att man ”klappe file” innan man kunde få det in i munnen för att få till sin filbryta. Bryta bestod/består av fil med smulat ljusugnsbröd.
Har någon ett bra nutida långfilsrecept att bjussa på?
Långmjölk bildas under medverkan av långmjölksbakterienStreptococcus lactis var. longi. Trots att det finns gott om belägg för att man förr i tiden verkligen använde tätört vid beredning av långmjölk, filbunke, långfil eller vad man nu vill kalla det, så finns det ingen som i modern tid lyckats påvisa att tätörten har någon som helst inverkan på processen.
Senaste kommentarerna