Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Livskvalitet hos oss


Jag sitter på Umeåregionens kommunstyrelsedag i Umeå. Ämnet är ’Livskvalitet och hållbarhet i Umeåregionen’.

Dagen inleddes med några korta ord av allas vår Holmlund. Sedan släpptes Lars Westin loss. Han är bl.a. professor i regionalekonomi vid Umeå universitet.
Han talade om social ’Hållbarhet i ett regionalt tillväxtperspektiv’ – om vår regionala utveckling.

När han kom in på åtgärder för Umeåregionens tillväxt sa han bland annat att vi måste hitta de intressanta naturmiljöerna, där man kan bo, och synliggöra dem. Han menar att det inte är gjort. Vilka möjligheter för Vännäs och andra kranskommuner!

Synliggör våra naturnära boendemiljöer! Vi har massor av sådana att erbjuda, t.ex. i Vännäs, med betydligt kortare ’stadspendlingstid’ än jämförbara miljöer i Stockholmsområdet.

Sedan kom Maria Emmelin och talade om ’Boendemiljö och hälsa i Umeåregionen’.
Hon berättade om den stora undersökningen (9000 svarande) med samma namn som hon och andra håller på att bearbeta. Visst finns skillnader, inte minst mellan grupper.
Vi fick många intressanta tankar om ’Socialt kapital’ – om sociala kontakter, nätverk och trygghet. Samt dessa sakers betydelse för hälsan.

Vännäsborna sträckte på sig som långhalsade tuppar när hon kom in på var förutsättningarna till gott grannskap, till kontakter och hjälpsamhet var störst. Det var bättre i alla kranskommunerna än i Umeå, men de var bäst i Vännäs.

Det är 95% högre chans för god ’bonding’, t.ex. grannkontakt och utbyte med den närmaste omgivningen i Vännäs än i Umeå.

(Ibland måste man få vara ’byapolitiker’ även i regionsammanhangen. *s*)

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.