Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

För dig som inte bor i Umeå

I Umeå har vi haft fred väldigt länge. Det har ju ni i resten av Sverige också, men med tanke på att det var här den svensk-finska armén skildes åt 1809 så känner vi oss särskilt fredliga. Utan finnarna hade vi inte klarat oss varken då eller nu, så när de gick hem var det liksom slutgiltigt avgjort.

Nu under "märkesåret" krigas det igen häruppe. En sorts rosornas krig, men det är inte politik det handlar om. Vad jag vet. Stridstrummornas muller kommer sig av "poppelrosen" på bilden och dess tvåäggstvilling till höger, utom bild.

Två popplar skulle tas ner och någon på parkförvaltningen skojade till det lite och lät en skicklig motorsågskarvare göra två tremeters-rosor av stammarna. De kommer väl inte att motstå tidens tand så länge, men några konstnärligt skolade män har riktigt gått i taket över dessa rosor. De menar att de innebär en väldig förfulning och att stubbarna ska kapas jäms med marken, momentant. Det är kraftiga ord och känslor som varit i svang.

Vad säger ni som bor annorstädes? Är de gruvligt förfulande, eller lite roliga?

 

Etiketter: , , ,

16 kommentarer

  1. r(obban)

    Det är snyggt. Å då får ”förståsigpåarna” säga vad dom vill. Det är ju dessutom ett riktigt hantverk som inte vem som helst klarar av. Gräva ned ett badkar kan jag också utan att vara särsilt konstnärligt begåvad.

  2. Vad sjutton ÄR konst egentligen?

    Jag har länge retat mig på alla högutbildade snobbar som talar om för mig och andra ”outbildade” vad som är riktig konst. Debatten kring denna ”ros” och björklöven är ytterligare ett exempel på det. Om jag bara vågar, skall jag skriva ett blogginlägg om det hela.

  3. Peggy

    Jag tycker att rosorna är väldigt fina och mycket skickligt gjorda av motorsågskonstnären!
    För mig känns det utomordenligt underligt att icke ett kritiskt ord sades av dessa konstnärligt skolade män när en så kallad ”konstär” stod och kyssade på scenen här i Umeå för c:a ett år sedan. Eftersom kyssandet blev godkänd (fast absolut inte av mig) har jag svårt att fatta varför dessa trevliga rosor har fått så många att ”gå i taket”. Det är minsann inte så svårt att förstå varför ordet ”konst” är första biten i ordet ”konstigt”.

  4. Jan Nilsson

    Svar till r(obban) (2009-07-13 03:06)
    Mina mungipor gick också uppåt första gången jag såg dem. De ”mest konstnärliga” kan kanske försöka se det som lite hantverk istället för konst? Rosorna blir av naturliga skäl inte så långlivade hur som helst.

  5. Lennart Hanberg

    Jättefina tycker jag. En helt strålande ide. Denna ide borde andra parkförvaltningar ta efter. Lennart i Stockholm.

  6. Peggy

    Oj, vad pingsamt! Kalle har korrekturläst min tidigare kommentar och påpekade ett riktigt dumt misstag jag gjorde. Jag menade förstås att den där konstnären kissade på scenen – inte kyssade. Fy, vad dum jag är…eller snarare vilket besvärligt språk som används i den här landet! : )

  7. Jan Nilsson

    Svar till Lennart Hanberg (2009-07-13 17:17)
    Har svarat dig en gång för ett antal timmar sedan, men det verkar inte komma in. Vi får höra med vår motorsågsvirtuous om han inte kan komma och gästspela i Sth. *s*

  8. Bea i Skåne

    Ett äkta hantverk, gör om detta den som kan…
    Att kräva att de ska jämnas med marken är ju befängt!! Skulle vara för att bevara dessa i så fall…
    Vilket är fulast – två stympade stubbar eller två röda motorsågsrosor??
    Låt dom stå kvar!!

  9. Jan Nilsson

    Svar till Peggy (2009-07-13 20:00)
    Det är ingen fara Peggy, alla förstod vad du menade. Som amerikasvensk kommer du undan med nästan vad som helst. Det är bara charmigt. *s*

  10. Britt Håkansson

    Bor i Malmö. Hörde på P1 igår em, och blev nyfiken. Tycker att rosen på bilden är jättehäftig! man blir glad att se på den! Här i Malmö har vi en skulptur på gågatan som föreställer en orkester med en tamburmajor i spetsen. Den heter Optimistorkestern.Den blir man också glad av,coh den fotograferas flitigt av turisterna.Den var också mycket ifrågasatt och ansågs inte fin nog av de som anser sig ha monopol på god smak.

  11. Jan Nilsson

    Svar till Britt Håkansson (2009-07-14 14:50)
    Jag satt och njöt en stund nere vid älven alldeles intill efter att ha tagit bilden och såg att några till fotade den. Smaken är delad, men en och annan blir glad av att se dem, det är helt klart.
    En vän till mig menar att den har ett politiskt budskap för att det är den blomma det är, men så blir det inte för mig. Blommor är blommor och i en mening är de skapade för mig allihop. Jag får se och njuta.*s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.