Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mitt i byn

En by bör ha en lanthandel. Agnäs i Sveriges minsta kommun har fortfarande en. ICA:s policy med slopade butiksnamn har gjort världen lite tristare, men här har det inte slagit igenom. Butiken heter och fortsätter att heta Westmans, man har t.o.m. "smugglat" in namnet på "ICA LIVS"-skylten.

Här hittar man det mesta man absolut behöver. Finns det inte kan det oftast skaffas, om man inte är så stressad. Förr, innan "ICA-standardiseringen", var det nog ännu mer så, men andan lever kvar.

En liten historia om barndomsbyns butik är denna:

Pappa Tore var på predikotur i Kristiansand i södra Norge i mitten på sextiotalet, när vi fortfarande bodde i Agnäs. Familjen var med och vi bodde hos en några som hette Fjelde. Frun i huset arbetade i en av de fina butikerna i staden där de bland annat sålde porslin. Mamma Irene var svag för kaffekoppar och blev väldigt förtjust i dem de använde. Sugen på lite "storstadsfinheter" frågade hon ivrigt var man kunde skaffa dem.

"På Westmans. Jeg köpte dem når vi var hos dere sist.", svarade Tavis Fjelde.

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Kristoffer Fjelde (2009-12-11 04:29)
  Hej! Jag blev överraskad när jag såg att jag fått en kommentar av Kristoffer Fjelde! Den Kristoffer jag kände väl har ju varit död ett tag. Kom inte ihåg att du hade samma namn.
  Jag har goda minnen från dem båda, hälsa det till din far. Men nog behövde Tavis sitt lugn och tålamod. Din farfar var en mycket speciell man och predikant, mycket impulsiv och originell.
  Mitt första minne av honom var när vi kom till Kristiansand (?) i början på 60-talet. De hade nyligt flyttat hem från Chicago och som liten pojke var jag mycket imponerad av hans Chevrolet Impala 59, en billig dussinbil i USA. Jan

 2. lf

  Ja,vi alla har rätt att vara nostalgiska.I min hemby var det 4 affärer då jag växte upp,nu är det 3 mil till närmaste.Jag skulle gärna ha levt i min barndomsmiljö.Tryggt, många kompisar och en levande landsbygd.Samhället förändras hur smärtfyllt det än är.
  Har du en lösning så har du mitt stöd.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Kristoffer Fjelde (2009-12-11 04:29)
  Om du läser det här, Kristoffer, så hälsa särskilt till din faster. Jag tänker på henne ibland och undrar hur det går efter livets alla slag. Hon var alltid i sin fars tankar och böner när han besökte Sverige de sista åren.

 4. Jan Nilsson

  Svar till lf (2009-12-11 17:52)
  Jag minns 60-talets avfolkning tydligt. Jag hann gå en termin i 9-elevsskolan vid älven i Agnäs. Jag gick hem mitt på dagen efter att ha tagit avsked av kompisarna. Bad Gud att flyttbilen skulle ha kört av vägen, men tror du inte att spåren syntes i snön utanför bönhuset där vi bodde! Det är väl att han inte hör alla böner…

  Samhället förändras, ja. Själv funderar jag mycket på hur nuvarande trend kan vändas, i.a.f. frysas, innan ”utvecklingen” blir riktigt dyr på alla vis. En vän och moderat i inlandet har ett förslag. Det är drastiskt och jag skulle ha behövt hjälp att räkna på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.