Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Äventyr i Estland

Ja, inte bara där. Även i Lettland och Litauen har några av våra svenska storbanker varit ute och sladdat. Inte alla, den försiktigaste har hållit sig hemma.

Lånereklam och utlåning har varit rätt aggressiv från de svenska jättarna som dominerat marknaden. Kända "Låna dig till solen"-budskap och reklamfilmer där yngre har fräsigare lånefinansierade bilar än äldre – så har man gått fram. Inbillningar om ständig tillväxt och glömska för att lånade pengar ska betalas igen har medverkat till genomklappningen.

Vi träffade människor som menade att de svenska bankerna bär ett stort ansvar för den baltiska kollapsen och andra som sagt att den förutom den internationella krisen är lika mycket deras eget fel. Dessa har menat att den som lånar alltid måste ha vett att anpassa sig efter sina förutsättningar.

En del svenskar anser också att våra grannländer sänkt våra svenska banker. Då ska man komma ihåg att Swedbank beräknas ha tjänat ca 15 miljarder på Baltikum de senaste fem åren. För SEB är motsvarande summa ca 10 miljarder. Det är drygt 20% av Swedbanks och kring 15% av SEB:s vinst för perioden.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.