Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Stick inte huvudet i sanden

Om en stund startar budgetarbetet på nytt i Vännäs. Förra veckans skatteprognos från SKL visar ett tapp på ytterligare 5,7 miljoner att lägga till de 12 som "försvann" från kartan i våras. Med vissa förbättringar inom bl.a. LSS skulle vi i den bästa av världar totalt kunna hamna på 4-5 miljoner i överskott. Om prognoserna uppfylls, alla förvaltningar håller budget och solen fortsatter skina. Men målen för "god ekonomisk hushållning" når vi inte och investeringsutrymmet blir i bästa fall minimalt..

Det som försvunnit är mycket pengar för vår kommun. Det är inte så många procent av kommunens intäkter, men det är mycket pengar när det kommer till löner och arbetsgivaravgifter. Vi får glömma att det är valår och inte hemfalla åt att lova "mer bra åt alla". Att sticka huvudet i sanden och hoppas på bättre tider är inte heller något alternativ. Staten kommer inte att bli så mycket rikare att vi kan tro på det omöjliga därifrån.

Vännäs får inte hemfalla till något "Umeå-komplex", vi måste i nuläget fokusera på det nödvändiga och se till att vi har handlingsutrymme att kunna ta vara på våra potentiella tillväxtområden.

Det blir ett tufft valår!

(Uppdaterad)

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.