Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Snett före kungen igen

Hela Mariaskolan var i Ratan i våras med anledning av Märkesåret. Vi kommer att använda minnet av 1809 och av vår historiskt långa fred på fler sätt under skolarbetet i höst.

En del av personalens "kompetensutveckling" är därför förlagd till Sävar idag. Vi tänker vara på plats mitt på dagen och titta runt på området. Sedan ska vi och övriga besökare slå oss ner på våra platser innan ministrar och kungligheter kommer på plats.

Apropå detta med den långa freden. Vi får vara väldigt tacksamma för den välsignelsen. Samtidigt får vi inte bedra oss så att vi tror att fred i Sverige är självklar och given och att den beror på några "kvaliteter" hos oss. För egen del ber jag Gud om fortsatt fred och menar att vi som land ska betala "försäkringspremien" som ligger i att ha ett försvar som motsvarar vårt geografiska läge. De stora ryska militärövningarna vid västgränsen och i Östersjön avlöser varandra i år och påminner oss om var vi bor.

I Sverige övar vi sällan eller aldrig, för det finns ju inga hot.

 

VK om dagens begivenheter.

Etiketter: , , , ,

11 kommentarer

  1. isak

    Du ber till Gud om fortsatt fred. Förstår inte vad Gud har
    med krig och fred att göra, och om ”försäkringspremien” är
    betald eller inte. Om två länder är i krig med varandra och
    krigsherrarna ber till Gud om segern. Då måste väl Gud få
    problem med att välja. Eller????

  2. isak

    Det intressanta var ju Guds dilemma att dömma i en kon-
    flikt när hans undersåtar ber om en seger. Eftersom du har bättre kontakter horisontellt, så kan du väl fråga bara rent allmänt.

  3. Jan Nilsson

    Svar till isak (2009-08-20 10:06)
    Nu skrev jag i.o.f.s. om att be om fred, inte seger, men ok. Ja, det är ingen lätt fråga. Det man fått lära sig i konfirmandundervisningen är väl att Gud kan svara ja, nej eller vänta.
    För egen del har jag också fått se att det kan ligga gömda och långsiktiga ”segrar” i saker som går en emot i det korta perspektivet. Det viktiga är att man talar med Gud.
    Jag hoppas f.ö. att du ska få en riktigt god horisontell kontakt, Isak! Det finns förutsättningar.

  4. Kurt

    Att tro på bronsåldersböcker verkar aningen naivt. Jag antar att du indoktrineras vid tidig ålder eller tagit bekväma lögner som tröst i en kris. Innerst inne måste du väl förstå att det är högst osannolikt att man kan flaxa till himlen, gå på vatten, rymma alla djur på en båt eller snacka med brinnande buskar.

  5. Kurt

    ”Det man fått lära sig i konfirmandundervisningen…”

    Konfirmationen har inte mycket att göra med sanning och vett. Att lyssna på en charlatan som påstår sig veta mer om vad som händer efter döden är bortkastad tid. Prällen vet inte mer än du eller jag. Faktum är ju att ingen vet vad som händer efter döden, däremot ter sig snacket om himmel och helvete tämligen otroligt.

  6. Kurt

    ”Tycker du att det är fel om de troende i två länder ber om fred om man har en konflikt?”

    Det är definitivt fel att förvänta sig att det spelar någon som helst roll. Det hela får mig att tänka på piloten som satte sig och bad när han höll på att tappa kontroll över planet. Livsfarligt och godtroget.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Kurt (2009-08-20 22:21)
    Jag vill att saker ska stämma och jag tror att Bibeln stämmer. Kanske är jag ”indoktrinerad”, jag fick höra Bibelns berättelser och om Jesus dit jag kom. Sen klev jag av tidigt, i ettan ungefär. I tonåren blev jag kristen igen.
    Jag tror på en Gud som är Gud, att han står över naturlagarna han skapat. Han är den ende jag funnit som kunde lösa den mänskliga skuldens problem.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Kurt (2009-08-20 22:37)
    Håller med om att en pilot inte ska sluta göra sitt jobb och istället be. Det vore livsfarligt, dumt och emot allt vad Bibeln säger. En rutinerad pilot kan förmodligen göra båda delarna samtidigt.
    Den du refererar till är väl piloten som tog ner SK751 i Gottröra 1991? Jag vet inte om han var troende, men med sönderslagna motorer och på väg med sina passagerare mot den hårda marken sa han att han bad, bl.a. Fader vår. Han gjorde det medan han, styrmannen och en assisterande pilot flög för allt vad tygen höll. Planet bröts sönder, men ingen dog, mer än märkligt.
    Min egen erfarenhet är inte alls att kristen tro är handlingsförlamande, inte heller ett hinder för tanken.

  9. Kurt

    ”…mänskliga skuldens problem.” Detta trams om mänsklig skuld är ständigt återkommande i diverse sekter. Vi har ingen skuld och behöver inte stå till svars för någon annat än oss själva och våra medmänniskor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.