Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mer utgifter i Vännäs

Vi har haft ksau och Liljaskolans styrelse i dag här i Vännäs. Om det som sker i det beredande arbetsutskottet brukar jag inte skriva, men två fördyringar som kommit fram på slutet tänkte jag nämna.

Ibland får man vara med om att saker blir billigare än beräknat. Tyvärr är det sällan och skillnaderna den vägen brukar vara små. Konstgräsplanen med kringutrustning visar sig bli dyrare än beräknat. Först sjönk kostnaden genom att en billigare anläggningsmetod ska användas. På slutet har det räknats med knappt 6 miljoner. Nu flaggas det för att det blir omkring 8 miljoner istället. Driftkostnaden beräknas till kring miljonen.

En annan oförutsedd utgift är att inventarier, bl.a. sängar och lyftar, för kring 4 miljoner inte tagits med i beräkningen för det nya äldreboendet.

Det är för väl att regeringen anslog de extrapengar den gjorde. Det finns ytterligare några positiva överraskningar. Det blir ändå till att dra in ännu mer på investeringarna. Samt att låna. 

Som oppositionspolitiker ska man enligt politikens regelbok bara ösa på och kräva mer. Men det straffar sig om, eller när, väljarna vill att man ska vara med och ta över. I längden är det bäst för alla att det är balans, med ett litet överskott.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2009-10-27 23:06)
    Skriven bondska, jo jag tackar! Ja, vi hade fått rätt mycket för de där pengarna, inte bara sängar. Hörde idag att det även finns aktiva som hade kunnat tänka sig att vara utan planen i nuläget. Men det finns inte majoritet för ett snabbstopp.

  2. Stina Jansson

    Nu är det dags att Vännäs kommunpolitiker skärper till sig! Är det rimligt att lägga 8 miljoner kronor på en konstgräsplan när kommunen inte har råd att hålla sina kärnverksamheter igång? Jag tror att majoriteten av Vännäsborna hellre vill ha skolor till sina barn, specialpedagoger till de barn som behöver det, sängar till äldreboendet etc. Kommunkassan är inte så olik en privatekonomi; man måste prioritera. Vem skulle köpa platt-TV om man inte har råd att köpa vinterkläder till barnen? Det här handlar såklart om valfläsk, men jag hoppas att den här oansvarigheten straffar sig i valet 2010!

  3. Jan Nilsson

    Svar till Stina Jansson (2009-10-29 08:54)
    Moderaterna har tänkt som du och reserverat sig mot det här från början. Då handlade det om den stora investeringen i äldreboendet där vi inte visste var vi skulle hamna på investering och drift. Sedan slog finanskrisen till med alla uppsagda och sänkta skatteintänkter.
    (M) har alltid reserverat sig och menat att vi måste skjuta på gräsplanen och ta upp frågan framöver. Jag har skrivit om det i tidningarna och här. Tyvärr har vi inte fått gehör för våra tankar. Jag tror majoriteten av invånarna har tänkt som vi, men inte tagit sina politiker i örat.

  4. Stina Jansson

    Jag tror också att majoriteten av invånarna i Vännäs gör den här prioriteringen men det har inte kommit fram riktigt hur vansinnig den här investeringen är. Driften är på runt 1 miljon kr per år efter vad jag har hört, och det är ju inte småpotatis heller. Jag vill gärna ha konstgräsplan men bara om det även finns medel till kärnverksamheterna. Var står övriga partier?

  5. Jan Nilsson

    Svar till Stina Jansson (2009-10-29 14:41)
    Alla andra partier har röstat för gräsplanen. Den stoppar ju inte så länge heller. Tio år i bästa fall är vad jag har hört. Till varje års miljon (beror bl.a. på vad uppvärmningen kostar) får man lägga minst 800 000 i avskrivning. Men med nuvarande metod kan man i alla fall ta bort gräset och spela på gruset igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.