Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hägglunds och SEP

BAE Hägglunds som tillverkar det svenska pansarfordonet SEP har fått rätt i Länsrätten. Upphandlingen från FMV gick inte rätt till.

I upphandlingen vann finska Patria, trots att hybriden SEP tagits fram på FMV:s specifikationer och hade befunnits vara bäst. Principen att "handla från hyllan" må vara rätt och förbilligande, men det får inte finnas frågetecken av det här slaget heller.

Så länge den här jorden snurrar kommer vi att behöva försvar och förssvarsutrustning. Det defensiva Sverige behöver också framöver ett försvar och en försvarsindustri. Det är en försäkringspremie vi tyvärr måste betala och som också har med sig en betydande premieåterbetalning i form av "spinnoffefekter".

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Jari Miettinen

    Hur kan det komma sig att SEP har befunnits vara bäst, när det inte finns en ända rullande SEP i original version, endast några prototyper, som aldrig testats i strid eller konflikt ?
    Kersantti

  2. Jan Nilsson

    Svar till Jari Miettinen (2009-10-29 19:52)
    Enligt FMV:s egna uppgifter var det väl SEP som bäst uppfyllde kriterierna? Annars ligger det förstås något i det du säger. Det att Patrian har fått ”skaka ner”. Blir spännade att följa fortsättningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.