Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Så här på årsdagen

Igår tänkte jag skriva ner lite intryck och reflektioner så här ett år efter valresan till USA. Kanske från valdagen, den demokratiska valvaken och vandringen hem genom Washington. Natten som inte liknade något annat jag varit med om. Ikväll kände jag ingen inspiration, så det får vara. Det får räcka med en bild på Washington Monument, tagen dagen efter Obamas segernatt.

Monumentet började förresten byggas 1848 och slutfördes 1884, det kom ett inbördeskrig emellan. Det har klarat många stormar under sina 125 färdiga år. Fortfarande är det världens högsta stenskultpur, nästan 170 meter. Rest helt utan kranar från Alimak i Skellefteå – Västerbottens verkstad nr 1. Man undrar hur de gjorde. Historien imponerar ofta mer på mig än nutiden.

Bilden är lite blåtonad och bilden av USA ett år efter valet är väl också lite "blue". Man behöver inte vara USA-hatande ny- eller gammelkommunist för att inse att deras enorma budgetunderskott och statskuld fortfarande är ett farligt tungt sänke för världens ekonomi så som vi känner den.

Det vore onekligen enklast för oss om det gick att hitta en väg ut ur deras nuvarande situation. USA:s medborgare brukar stå för rätt mycket av vår välfärd. Genom handel med oss, och genom köp av varor helt eller delvis tillverkade i Sverige. (Råkar du på politiker som säger att de finansierar välfärden – spring!)

Så här på årsdagen efter valet får man konstatera att Obama inte har det lätt. Det handlar inte bara om enskilda problemområden. Att bära på så stora förväntningar som han måste vara en mardröm i sig. Thomas Friedman på "The New York Times" sa nyss: ”Obama behöver stimulera sitt presidentskaps prosa genom att återta sin kampanjs poesi”. Frågan är om det räcker.

 

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till lf (2009-11-05 16:51)
    Med alla som stöder honom till 150% kan det behövas någon som är lite mer ”moderat” i sitt stöd. Kanske kan förväntningarna bli lite mer balanserade och rimliga?
    Just när det gäller Reinfeldt och Obama måste man ibland dra på munnen när man ser hur sverigevänstern framställer dem. Fredrik som på flera sätt är mer ”vänster” efter gängse (men diskutabla) normer framställs som de svagas förtrampare, amerikanen som deras hopp.
    Det är fascinerande och kan förmodligen i längden ha med sig överraskningar för dem som levererar överdrifterna.

  2. lf

    Vem är det som stöttar honom till 150?
    Då vi pratar Obama vs Reinfeldt då är nog Reinfeldt en parantes i världshistorien.

  3. Jan Nilsson

    Svar till lf (2009-11-05 18:50)
    Ja, Reinfeldt är också bara människa. Dessutom med ett mer avgränsat uppdrag i ett betydligt mindre land, även om han är EU-ordförande en stund nu. Jag tycker bara det är lustigt att se hur olika de bedöms av Reinfeldts nationella motståndare jämfört med deras politiska likheter o skillnader.
    När jag såg Obamadyrkan i fjol o de enorma förväntningar och känslor hans retorik väckte, utan att det fanns så mycket konkret att ta på, då blev jag orolig. Hur djup skulle besvikelsen bli om han inte kunde leverera i nivå med förväntningarna?
    Frågan är inte överspelad eller besvarad efter första året

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.