Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kommuner ska inte ha bistånd

Rubriken i SvD är precis lagom missvisande för att få en del extra läsare.

Det handlar inte alls om kommunal utjämning som någon kanske tror. Det handlar om att många kommuner med Sidas hjälp sätter sprätt på biståndpengar. Att Sverige på detta sätt t.ex. ger bistånd till Kina som "krisåret" 2008 hade ett handelsöverskott på kring 2000 miljarder kronor, det är lite magstarkt.

Det är svårt att ge bistånd som gör nytta och det kräver sina män och kvinnor. Nyttan i de här småprojekten verkar särskilt svårfunnen. Kommuner har ofta svårt nog ändå att koncentera sig på sina kärnuppgifter. Att dessutom leka biståndsarbetare splittrar fokus än mer. Det här ska man inte hålla på med.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Magnus Liljeström

  Jan!

  Det finns massor av bra exempel på lyckade kommunala partnerskap. SvD lyfter – helt riktigt – upp de misslyckade, som bör kritiseras.
  Tanken bakom projekten är att dra nytta av kommunernas erfarenhet av att i nära samspel med medborgarna svara för samhällstjänster som vatten, avlopp, räddningstjänst och så vidare. Det handlar inte om investeringaer, utan om kunskapsöverföring och kunskapsutveckling. Dessutom finns det en demokratisk komponent. En sak som har överraskat många utländska besökare är det konstruktiva samtaket mellan majoritet och opposition i svenska kommuner. 😉

 2. Jan Nilsson

  Svar till Magnus Liljeström (2009-11-22 20:39)
  Och ändå har de inte varit i Vännäs!

  Men allvarligt talat. Har kommunerna verkligen den överkapaciteten? Ska de i så fall ha det, när det ofta är så pressat i kärnverksamheterna kring barn och gamla?

  Tillbaka till Vännäs och det konstruktiva samtalet igen. Vi hoppas att det fungerar lika bra när vi byter roller. *s*

 3. Magnus Liljeström

  Jan,

  kommunerna ersätts för det arbete de utför i partnerskapsprojekten. Och medarbetarna får med sig nya perspektiv hem till den vanliga verksamheten.

  Magnus

 4. Jan Nilsson

  Svar till Magnus Liljeström (2009-11-23 10:40)
  Smärt- och skamgränsen verkar vara tangerad eller passerad på så många håll vad gäller barn och gamla. Då tycker jag absolut inte att vi är i ett läge där bistånd och internationellt utbyte ska splittras upp på kommunerna, eller att de ska ha personell överkapacitet att satsa på detta. Även om direkta utgifter ersätts av staten och det finns positiv ”spinoff”. Då känns det tvärtom som om kommunerna har fel fokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.