Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Intressanta helikopterturer

För en och annan av oss som är intresserade av vårt försvar och svensk avsaknad av lite tyngre och kapablare helikoptrar är den här SvD-artikeln från ikväll intressant.

Artikeln pekar på att det finns ett alternativ som skulle kunna användas både i Afghanistan och Sverige. Den aktuella Vertolen, Helikopter 4, var ryggraden i insatserna vid Estoniakatastrofen och används som arbetshäst för vissa räddningsuppgifter av USA. Vi har några som 2007 uppgraderades till senaste standard.

Försvarsmakten har bland annat sagt att det inte finns besättningar, men stämmer den här artikeln så stämmer inte det.

Vem ska man tro på?

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Esse

  Vag gäller helikoptrarna så behövs uppgradering till NATO-standard för Afghanistan, inkluderar bland annat motmedel för LV-robotar. Men det är bara en teknisk/kostnadsfråga.

  Vad gäller besättningar så kan nämnas att britterna intensivtränar sina besättningar i 4-6 månader innan de kan kvalificera sig för uppdragsflygning på plats. För att nå acceptabel tillgänglighet så behövs 5-6 kompletta besättningar+underhåll/tekniker.

  Att komma upp till den kapaciteten från i princip 0 i dag tar ett par år och kostar hundratals miljoner. Vi får nog acceptera att vi inte har kapaciteten tyvärr.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Esse (2009-11-26 11:42)
  Har företaget Patria Helicoters i artikeln rätt så kan det tydligen gå betydligt fortare.
  Har vi satt rätt många hundra svenska soldater i Afghanistan så är det väl bara att betala priset det kostar att se till att de har tillgång till brukbara helikoptrar. Eller?
  Att vi idag inte skulle kunna genomföra en räddningsaktion á la Estonia är allvarligt, men inte katastrofalt förrän något händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.