Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kramade Husmark Pehrsson

Har idag ätit lunch med Cristina Husmark Pehrsson. Jag och ett femtontal till.

Just nu pågår en stor omställning i vårt sjukförsäkringssystem. En alldeles nödvändig omställning som även nuvarande opposition inser behövs. Annars väntar ett kaos värre än det som utmålas i kvällspressen just nu.

Jag minns tårar hos en som aldrig haft en mänsklig kontakt med Försäkringskassan sedan sjukskrivningens början. Bara blankettväxling. Första kontakten var en man som ringde och sa att man ville "förtidspensionera" personen. Det hade kunnat bli den slutgiltiga spiken i kistan för självkänsla och självförtroende. Det blev lyckligtvis inte så. I detta fall.

Rehabiliteringsinsatserna som Alliansen sjösatt är bra. Likaså huvudprincipen att sjukförsäkringen inte ska vara ett uppsamlingsheat för dem som har andra problem än sjukdom.

De som är sjuka så att de inte kan arbeta, blir sämre, oavsett eller om de arbetar – de Är sjuka och ska ha fortsatt sjukpenning. Det är det besked jag fått idag, som svar också på ett specifikt ärende.

Det är ont om tid och jag lider med dem som idag lever i stor osäkerhet. Jag hoppas innerligt att justeringarna kan göras i tid, att utbetalningarna ska fungera och att det inte kastas grus i maskineriet.

Ingen vill slå på dem som ligger, det är förbättring som är målet. De flesta (även en moderat!) har närstående som drabbats av både sjukdom och arbetslöshet. Vi kommer själva att drabbas, förr eller senare, om vi inte redan drabbats av sjukdom. Vi måste ha ett system som både är hållbart och möter individernas behov.

Just nu är jag på väg till en som snart blir "ut- eller omförsäkrad". De som målar upp vrångbilder om att vi moderater lever i en bubbla långt från verkligheten målar inte med beständiga och hållbara fäger. Det kommer att visa sig när saker kommit på plats och drevet lugnat av.

Jag gav förresten Cristina Husmark Pehrsson en kram. Det kan man behöva när man är jagad, aldrig får tala till punkt och nästan ständigt utmålas som ett monster. Fast man vill väl.

 

Svd SvD2 DN VK

Etiketter: , , , , , ,

21 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2009-12-07 17:21)
  Kommer precis från en det gäller och pratade nyss i telefon med en annan. Systemet måste fås att fungera på kort och lång sikt. Trodde jag inte att det är väl menat och att det kan göra det skulle jag knappast stanna i politiken.
  Tror du jag skulle stanna om det du säger vore sant? Att jag bara försöker sopa igen spåren efter en människofientlig politik? Hur hållbart vore det på en skala? Ett oförändrat system hade kvaddat vår och våra ungas framtid. Vi måste göra det hållbart och lyfta rehabilitering och ”omstart” där det är möjligt. Inte där det är omöjligt.

 2. Alliansväljaren

  Herr Moström, du väljer att inte läsa vad Jan Nilsson har skrivit! Du attackerar och förvränger till in absurbum! Har du förträngt vad din partibroder och f d statsminister Persson medverkade i: över 400 000 förtidspensionerade på 10 år? Det är MYCKET GRYMT att som vänstern gjorde tvinga folk in på den vägen med låg inkomst och utanförskap som följd! Jan Nilsson, du har mångas stöd i det du skriver, tänk på det! Må alliansen vinna även nästa val!

 3. Per-Ola Moström

  ”Alliansväljare” påstår att jag är ”partibroder” med Persson. Jag är inte och har aldrig varit medlem i (s)!
  Då vet ni det!

  De som inte vill vara förtidspensionerade har enligt min uppfattning rätt att välja att börja jobba om de skulle vilja.

  Min egen utslitna far (avliden sedan 5 år) blev förtidspensionerad vid 59 år. Utsliten rygg mm.
  Att påstå att 400 000 är förtidspensionerade är nog inte en helt rätt sanning. Hur många har dött av dom?

  Jag hoppas det! Att piska dom till jobb tror jag inte på! Men hur lätt är det för en 60 åring på dagens arbetsmarknad – är inte det en omöjlighet?

 4. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2009-12-07 22:02)
  Är det mig du frågar? Har just kommit hem och tänker inte starta datorn. Kan inte se klippet på telefonen. Ska kolla i morgon.

 5. Isak

  Jo Herr Nilsson, nog är det rörande när du kramar och
  tycker synd om en minister, som först under en längre
  tid varit helt kallsinnig emot den kritik som fram-
  förts om de nya sjukförsäkringsreglerna.Som sedan har
  skyllt på Försäkringskassans tolkning av reglerna. Som
  sedan när läkare och massmedia slagit larm beslutar om
  översyn av lagstifningen. Att sedan hela regeringen är
  ansvarig må så vara, men att moderaterna som är största
  partiet kommer att få vidkännas opinionsförluster står
  helt klart. Dessutom kommer det att bli bra tändvätska
  för hela oppositionen fram till valet.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-12-08 00:59)
  Ja, jag tycker inte att behandlingen av henne är helt ok så här mitt i drevet. T.ex. rätt mycket härskar- och knäckarteknik i intervjuerna när man ställer en fråga och inte får svara.

 7. Pia Hertonsson

  Du vet inte vad du snackar om. Jag är en av dessa som trots intyg på att min arbetsförmåga är nedsatt blir utförsäkrad vid årsskiftet. TROTS alla försök till att gå upp i tid har slutat med ännu mera värk. Det handlar inte om att inte vilja jobba. Jag har kämpat med en utbildning och jobbar med något som jag brinner för. Du är välkommen att diskutera när du vet vad du pratar om, när du vaknar med värk, går och lägger dig med värk och har värk hela tiden däremellan. Som sagt du vet inte vad du snackar om. Det är INTE synd om Christina H-P det är alla utförsäkrade som det är synd om.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Pia Hertonsson (2009-12-08 08:54)
  Vill hävda att jag vet en del om ämnet, även om jag inte gått i dina skor. Har läst om dig.(I AB?) Känner några i ungefär samma läge.
  Det jag framfört, bl.a. till C H P, är den självklara önskan att att alla som inte alls kan arbeta med något, eller blir sämre av att göra det, får vara sjukskrivna. Inte bara cancersjuka. Har fått svaret att det är regeringens mening. Tidspressen är djupt olycklig!
  Det är mest synd om den sjuke. Det motsäger inte att det är tufft att vara i hårda drev och utsättas för hot och kränkningar. Antingen man nu heter Mona Sahlin eller Husmark Pehrsson.

 9. Jan Nilsson

  Svar till Pia Hertonsson (2009-12-08 08:54)
  Litet tillägg till det du säger om intyg. Man har hört många exempel det senaste årtiondet där försäkringsläkare som inte träffat personen i fråga ändrat på specialistbedömningar. Inget fall är väl lika, men stämmer sådant så övergår det mitt förstånd. Fall som i.a.f. enligt en lekmannabedömning är solklara kan gå till länsrätten, om den sjuke bjuder motstånd och orkar. Det här är inte nytt, men behöver också ses över.

 10. Alliansväljaren

  Ok, då är Moström inte s-väljare! Men han försvarar lik förbaskat oppositionen i alla lägen.

  Det är fakta att f d statsminister Persson ansvarade för att antalet förtidspensioner ökade lavinartat. År 2004 t.ex. ökade förtidspensionerna med 75 000 personer, och åren kring låg ökningen kring 70 000 personer. Läs denna länk från år 2005:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1049431.svd

  Målet måste ju vara att få tillbaka så många personer som möjligt i arbete. Regeringen har nu påbörjat detta enormt svåra arbete, vilket envist motarbetas av vänstersidan utan alternativ åtgärd…

 11. Isak

  Alliansväljare säger.” Målet måste ju vara att få så många
  personer som möjligt i arbete” ”Vilket envist motarbetas av
  vänstersidan” Målsättningen är det ju inte något fel på,
  men var finns jobben. Moderaterna säger sig ju vara ett
  arbetarparti, då ingår det också i regeringsuppgiften att
  kunna skapa nya jobb. Alliansregeringen har delat ut 100
  miljarder, var är dom jobben som det skulle ha skapat.
  Jag kräver jobb åt dom arbetslösa. Hur kan jag motarbeta
  regeringen med att kräva detta.

 12. Alliansväljaren

  Att kräva jobb åt de arbetslösa, ja, jobbet kommer inte i en handvändning när det är lågkonjunktur. Diverse satsningar på infrastruktur har ju gjorts och kommer mer framöver, man har ju infört avdrag för hushållsnära tjänster samt att rotavdrag finns. Att rädda industrijobben kan bli svårt, särskilt som konkurrenskraften är sämre gentemot utlandet. En sak är säker: Jag tror inte att Sverige tjänar på att regeringen ska köpa och äga bilföretag, den saken ska de med rätt kompetens inom området sköta. Isak, vänstersidan vill ju öka bidragsberoendet och statens makt över medborgarna -erkänn det!

 13. Per-Ola Moström

  Jan N påstår i en kommentar till den här VK-bloggen att jag är alliansväljare…

  FULLSTÄNDIGT FEL!

  Då kan Jan N inte läsa: Det står på min http://blogg.vk.se/pom att jag är OBEROENDE DEBATTÖR!

  Eller menar Jan N att jag är allians – sväljare?

  Utan att ta partipolitisk ställning mellan de röd-gröna menar jag att en röst på något av de partierna är kvalitativt mycket bättre för Sverige än dagens högerregering. Som som ”dold agenda” har som mål att gynna de som redan har det bäst.

  Jans CHP kram kanske var den sista innan hon lyfts ut av Reinfeldt??? Om han ska ha någon trovärdighet kvar!

 14. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2009-12-14 14:08)
  Oberoende Moström, läs min kommentar igen. Är läget fortfarande oklart kan vi ta en liten genomgång av det där med kommatering. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.