Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

250 000 000 jag. Sitter vid gaten och väntar…

250 000 000 jag. Sitter vid gaten och väntar på att få gå ombord. Läser en DN från nyårsafton jag tog med hemifrån för en artikels skull. Den finnstyvärr inte på nätet och handlar om Indiens 250 milj ”daliter”, de kastlösa. De som också i vuxen ålder och i kvalificerade jobb kan få erfara att arbetskamrater går och duschar sedan de haft kontakt. De som traditionellt varit hänvisade till yrken som dasstömmare och liktvättare. En dalit var president2007-2002, men 90% lever i fattigdom. 250 miljoner mobbade ”jag”. Många av dem lämnar hinduismen som cementerar detta, trots 60 år av ”mobbförbud”.

6 kommentarer

  1. Gunilla Staxäng

    Tror att Sony tillhör dessa kastlösa, i annat fall en mycket lågstående kast. Hon har i berättat en hel del om hur många kastlösa tog emot evangeliet. Britterna som kom tog sig an de kastlösa och gav dem utbildning, medan brahminerna ofta förvägrade sina barn utbildning.
    Gunilla

  2. Jan Nilsson

    Svar till Kicki Axengrip (2010-01-03 08:18)
    Jo, de andra kom iväg först. Sen har jag också kommit iväg på en slags resa. Skriver när jag hinner och kan. Sitter just nu i Dubai där jag hittat ett fritt nätverk.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Gunilla Staxäng (2010-01-03 17:47)
    Åhå, hade ingen aning om att hon var kastlös eller lågkast. Intressant. Undrar om en stor del av de indier som lämnar landet hör till de här grupperna? Många av de kastlösa blir buddister eller kristna. Det sägs att fler är kristna än vad som står i den officiella statistiken som förr sa ca 2%.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.