Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Politiken – den individuella lagsporten….

Politiken – den individuella lagsporten. Läste just Vännäsbloggaren Monica W:s bloggtext om politikens påhopp, sänkningar och lågheter. En av de värsta och mest förekommande sorterna av generella lågheter är när man hävdar att andra gör saker av ondska, helt enkelt för att göra människor illa. Jag förvånas över att den sortens påhopp inte saneras bort av partivänner till dem som värper dessa ägg. Sen finns sorten som också kan dyka upp i det egna partiet. Effektiv politik är verkligen en lagsport, också över partigränser. Inte sällan över blockgränser. Frågan om position och inflytande är däremot synnerligen individuell. Även där kommer ofta de lägre liggande delarna av människonaturen fram. Svår kombination, konkurrensen gör att vi skärper oss och inte försoffas, samarbetet att vi lyckas. Men vi kanske skulle avla mer på samarbetslinjen i politikerproduktionen? 😉

6 kommentarer

  1. Pär Andersson

    Ibland kan det vara svårt att frigöra sig från tanken på att beslut kommer till av ren ondska. Om följden av besluten resulterar i att folk far illa kan man villfaras till tron att den som fattat beslutet är ond, vilket väl ytterst sällan är fallet. Ondskan finns i det fallet hos den som kallar beslutsfattaren för att drivas av pur ondska och inte gör skillnad på sak och person.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-03-26 11:24)
    Den där förvillelsen dyker upp. Jag har själv också tänkt fel när jag sett konsekvenser av beslut förr om åren. Samtidigt finns det saker jag aldrig kan förstå. Som när en ledare efter en valförlust för länge sen sa: ”-Vi ska ge dom ett H-vete!”. Ondska, eller?

    Ibland tvekar man kanske inför att belysa verkligheten bakom vissa beslut. Följden blir att det blir ännu lättare att se ondska i det som drabbar. Jag skulle vilja våga tala klarspråk, även om det kan skrämma. Många av de svåra besluten idag har att göra med befolkningspyramiden och välfärden i morgon. För en annan generation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.