Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Min släkting i Bjästa

Hur tokigt det än kan bli på en ort kan aldrig en hel befolkning hållas skyldig.

Jag har inte sett Uppdrag granskning om det som skett i Bjästa. Jag vet inte mycket om det som hänt eftersom en intensiv vecka gett lite tid till nyhetsbevakning.

När folk ger uttryck för att ett helt samhälle bör utplånas eller mordhotar släkt till en ung våldtäktsman så har gränsen passerats för ett bra tag sen. Oavsett vilka katastrofala felbedömningar som gjorts av alldeles för många i ett samhälle. När man ser den gruppidioti som kan gripa om sig i vissa idrottsammanhang kring våra större städer ska man kanske ändå inte bli så förvånad över missriktade reaktioner.

Jag har en moster på dryga 90 i Bjästa. En tant som naturligtvis varken har del i det ena eller det andra. Jag skulle önska att hon sluppit se hoten och hatet mot Bjästa som samhälle. Kan riktigt se hur hon vrider händerna och hur hon brukar se ut när oron griper henne.

Man ska reagera på det som är galet och fel, men det måste finnas nyanser även då.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Erika Åberg

  Du ska absolut se programmet, Jan! Och se på Debatt som gick igår. Länkar till programmen finns på min blogg.

  Jag håller med dig att saker måste ske med sans. Uppdrag Granskning gjorde absolut ett bra jobb – om de inte gjort det hade säkert saken inte tagits upp i det lilla samhället som den nu är tvungen att göra. Bjästa drabbades av masspsykos – Bjästa är inte unikt på något sätt. Tyvärr.

 2. Monica Wahlström

  Jag håller med om att en ort inte kan hållas ansvarig. Jag såg bara en mycket kort del av programmet, men lyssnade på studio 1 dagen efter, och det är verkligen uppseendeväckande det som skett. MEN – det som bjästaborna/skolan etc kritiseras för i UG ska kanske inte upprepas i form av smutsig internetkampanj ”åt andra hållet”. Däremot vore en saklig debatt om nätet viktig

 3. Sniff

  Se programmet. Orten skall självklart inte hållas ansvarig. Men Oscar är dömd för TVÅ våldtäkter i både tingsrätten och hovrätten! Dessutom har han avgett ett fullständigt erkännande på den första som (som han självklart drog tillbaka). Det är inte lite det, ändå så vill inte vissa tro på att han gjort det och spyr galla över offren då en snygg och populär kille inte kan våldta och kränka någon!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Monica Wahlström (2010-03-27 06:58)
  Sant. Nätet och dess plus- och minussidor är inte småfrågor. Här räcker det inte med att kräva mer åtgärder från skolan. Den har inte mycket tid och kraft kvar. Information och debatt kring nätet måste förstås pågå, bredvid insatserna från dem som älskar sina barn över allt annat.
  Mörkertalet av dem som far illa är förmodligen mycket stort. Sexpressen massiv. Det här handlar inte bara om nätet.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Sniff (2010-03-27 09:55)
  Ska göra det. Killen verkar så här på håll ha fått ett helt missriktat stöd. Våldtäkt och dom nummer ett borde ha fått en normalt fungerande kille att aldrig hamna i närheten av våldtäkt och dom nummer två.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.