Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En stund kvar till krattning.

Från mobilen

En stund kvar till krattning.

6 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    KRATTA grusgangar men RAFSA grasmattor har jag lart Peggy att det heter. Har jag fel? Men under snohogen finns kanske ocksa en grusgang…. Ar det egentligen nagon skillnad mellan kratta och rafsa har jag da och da fragat mig sjalv, Vad sager magistern?

  2. Jan N

    Eftersom jag trivs bäst när jag har rätt (och är mest van vid att ha det ;-)) bär det mig lite emot att erkänna att hon generellt har rätt. Till mitt försvar får jag anföra att det mellan mobilen och huset är mest grusgång. Samt att saken beror på verktyget. Man krattar med en kratta och räfsar med en räfsa.
    Har ni mer eller mindre snö i Amsterdam?

  3. Elisabet Nordebo

    Njae, riktigt så är det inte. Det finns olika språkliga traditioner i landet vad gäller orden räfsa och kratta – både som substantiv och som verb. Löv och gräsmattan kan man både räfsa och kratta och oavsett om det som sitter längst fram på redskapet är rakt eller V-format så kan det kallas räfsa eller kratta. Inget av dem är med andra ord fel. Det enda som kan sägas vara fel är att hävda att det heter antingen det ena eller det andra – vilket nog de flesta gör.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Elisabet Nordebo (2010-04-05 14:09)
    Elisabet, visst lutar det åt att det är vanligare att säga att man räfsar gräsmattan än att man krattar den? Jag undrar om jag alls hört att man räfsar grusgången. Men kratta löv hör man ju. Hmm, du har nog rätt.

  5. Elisabet Nordebo

    När man krattar löv så krattar man ju vanligen gräsmattan – och jag hör definitivt oftare folk säga att de krattar (gräsmattan) än att de räfsar.

    Grusgången krattar man, fast det är ju en utdöende sysselsättning. Inte ens på kyrkogården görs det längre…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.