Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Minst låginkomsttagare hos (S)

Förra valet fick vissa sina fördomar kraftigt omruskade av en undersökning av riksdagskandidaternas inkomster..

Många tvivlade faktiskt på att resultatet kunde stämma. Var det möjligt att Socialdemokraternas riksdagskandidater tjänade genomsnittligt mer än Moderaternas? Frågan är kanske inte så intressant, men för dem som menar att (S) solklart är låginkomsttagarnas parti och Moderater självklart är stormrika var det förstås en ovälkommen kalldusch.

I år finns förmodligen fler moderater som redan är riksdagsledamöter på listorna. Det kan ligga bakom att 47 % av de moderata kandidaterna tjänar över 400 000, medan 45 % av de socialdemokratiska gör det. Moderaterna har gått om, men skillnaden är som synes inte stor. Snittinkomsten ska fortfarande vara högre hos (S).

I undersökningen har man satt inkomstgränsen för dem man kallar låginkomsttagare till 200 000. Då har Socialdemokraterna den allra lägsta andelen låginkomsttagare på sina listor. Enligt uppgift har de 12%, Moderaterna har 21 %.

Kanske inte så intressant som sagt, men för dem som per definition anser Moderater vara "storkapitalister" kan det här vara nyttigt att veta.

 

NSD, AB, SvD