Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att få jobb

Det är roligt att se att regeringens system med coacher fungerar och fortsätter.

Enligt arbetsförmedlingen har var tredje arbetssökande som fått hjälp av dem ett arbete tre månader efter avslutad insats. Förstår jag enhetschefen Fredrik Ellwén på Arbetsförmedlingen rätt har 20 000 som fått stöd av jobboacherna fått arbete.

Det måste vara en mycket viktig och stimulerande uppgift att ha.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

  1. Leif

    Hur mycket pengar har det lagts på dessa jobbcoacher. Dela sedan den summan med 20000 så ser vi om det var en bra idé

  2. Jan Nilsson

    Svar till Leif (2010-06-18 10:46)
    Jag har inga uppgifter på det nu, men tror generellt att det har varit oerhört viktigt att människor har fått se nya möjligheter och fått jobb under finanskrisens härjningar.

  3. Ingenjören

    varav 20 000 – antalet jobbcoacher hade fått jobb även utan jobbcoacherna. Alla mina vänner som haft oturen att råka ut för en jobbcoah har förbannat deras närmst intill ofattbara inkompetens.

  4. Isak

    Herr Nilsson måste lära sig skilja på jobb i den regulgära
    arbetsmarknaden och dom konstlade terapijobb som kallas
    åtgärder. Jobbcoacherna har själva bidragit till att
    syselsätta sig själva. Men varje sysselsatt har kostat långt mer än någonsin tidigare. På det sättet så har det
    varit stort slöseri med skattepengar. Tyvärr så har man
    ytterst marginellt kunnat påverka långtidsarbetslösheten.
    Och det är väl där som coacherna skulle kunna vara en extra
    resurs.

  5. Mie

    För att ha rätt en jobbcoach ska man som arbetslös inte delta i något program. Människor som varit arbetslösa en längre tid deltar vanligtvis i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

    Min tanke: den som har en jobbcoach har oftast varit arbetslös en kortare tid. Har du varit arbetslös kort tid har du troligtvis lättare att få ett (nytt) jobb. Jag finner det svårt att tro att det är jobbcoacherna som ger jobb. De personer som fått jobb hade troligtvis fått det även på egen hand.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Ingenjören (2010-06-18 11:52)
    Jag har förstått att det finns olika erfarenheter. En del ”svammel” har funnits representerat i leden.
    Samtidigt har jag hört många som upplevt sin jobbcoach som guld värd. Tror inte Arbetsförmedlingen har en så felaktig bild av den totala betydelsen.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Mie (2010-06-18 13:51)
    De arbetslösa jag haft i min närhet har ofta haft en felaktig självbild och ofta inte vågat höja blicken så mycket. Man kan behöva en jobbcoach ibland, antingen det nu är en som är kontrakterad av Arbetsförmedlingen eller en i ens absoluta närhet. Många vågar inte söka jobben som annonseras ut, man känner sig så långt ifrån bilden. Personlighets-, Utbildnings- eller erfarenhetsmässigt. Sanningen är att jobben många gånger landar hos någon är rätt långt ifrån det formellt beskrivna, men ändå som klippt och skuren för arbetet. Jag hade tyckt det var intressant att arbeta som jobbcoach.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2010-06-18 13:51)
    Isak, jag har koll på den skillnaden.
    De långsiktiga jobben åstadkoms i regel på andra vis än genom åtgärder och politiskt styrd verksamhet. Samtidigt vet vi båda mycket väl att det är viktigt med en bra förmedling och ”coachning”. Varje år omsätts bortåt en miljon jobb i Sverige. Det är inte så oerhört mycket mindre nu än under högkonjunkturen. Vi har en låg rörlighet på vår arbetsmarknad. Det finns många som inte vet att de klarar så mycket som de gör och därför ”håller sig själva tillbaka”. Jag tror som Arbetsförmedlingen att coacherna behövs, om än inte alla sorter…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.