Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nybyggarna igen

Det här paret i Lycksele har jag haft bild på förr här på bloggen, men ur lite annan vinkel.

Tog en till på på "Nybyggarna" på vägen ner från fjälltrakterna härom dagen. Monumentet är inte bara nostalgi och historia. Det är ingen liten del av förutsättningarna för svensk välfärd som ligger i Norrland och inlandet. Utan vattenkraften, skogen och mineralerna hade Sverige inte varit i närheten av sin nuvarande situation. 80 % av Sveriges billiga vattenkraft produceras i Norrland och drygt hälften sänds utanför vårt område. Jämför vi oss med Norge har vi varit mindre bra på att se till att naturresursområdena får rimligt mycket tillbaka för det man bidrar med.

Norrland och dess näringsliv är definitivt mycket mer än sina naturresurser. Men det direkta beroendet av landsändens resurser fortsätter inom överskådlig tid. Här finns utmaningar för politiken som många tyvärr inte alls förstår eller tycks ta sig tid att reflektera över.

Norrlands inland måste ges förutsättningar att vara både ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart. Då kan det hända att vi får titta lite på historien mer än vi hitintills har gjort. Sverige har inte råd med att naturresursområdet slutar fungera på något av dessa plan.

Återkommer i ärendet.

 

Norrlandsförbundet

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Vännäsbo

    Jan, du har så rätt i det du skriver! Hoppas bara att Alliansen i Vännäs verkligen mobiliserar alla krafter som finns för att vi äntligen ska få ett skifte. S-styret har ju länge varit förödande vad gäller inflyttning till orten, företagsetableringar och det kreativa tänkandet. Såg i dagens VF att sossarna försöker ta över styret i Bjurholm i höst, kanske kan VK och VF intervjua representanter för Vännäs alliansare om målet att ta makten i Vännäs?

  2. Jan Nilsson

    Svar till Vännäsbo (2010-07-26 19:26)
    Tack du!
    Ja, det gäller att jobba på och inte underskatta all traditionsröstning. VF är nog välkomna till flera av oss om de vill ha argument och visioner för framtiden med annat styre i Vännäs.
    Vi är inte minst beroende av att alla som röstar borgerligt tar bladet från munnen, talar om vilka man röstar på och försöker få med sig fler. Det vänner säger smäller högre än det vi politiker säger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.